Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асеновград е домакин на изложба "Чудотворните икони и свети мощи на Балканите"

Снимка: culture-mfa.bg

Историческият музей в Асеновград отбелязва 940-та годишнина от създаването на Бачковския манастир с изложба "Чудотворните икони и свети мощи на Балканите". Светата обител, основана от Григорий Бакуриани, векове наред участва в социално-икономическото, духовно и културно развитие на Асеновград. С богатото си духовно-историческо, художествено и архитектурно наследство, днес манастирът е притегателно място за хиляди поклонници, които отправят молитви пред прочутата чудотворна икона на Божията майка. Затова и знаменателната годишнина на обителта се отбелязва именно с изложбата "Чудотворните икони и свети мощи на Балканите". 

Показани са 24 пана на църкви и манастири, в които се съхраняват чудотворни икони и мощи на светци, като историята на всяка обител и икона са събрани в увлекателен разказ за живата вяра. От десетте представени чудотворни икони, три са от региона на Асеновград – на Бачковския манастир "Св. Богородица – Влахерниотиса", на храмовете "Св. Богородица – Благовещение" в Асеновград и "Св. Богородица – Успение", кв. "Горни Воден". Фототипната изложба се осъществява съвместно с Центъра за славяно-византийски изследвания "Проф. Иван Дуйчев" към СУ „Св. Климент Охридски“ и е придружена с двуезичен каталог, където се разглежда феноменът на божественото откровение в християнството – иконата.



По публикацията работи: Иван Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Преди 80 години е открита Казанлъшката гробница

"Човекът не знае пътя към небето, но конят го знае", гласи поговорка на траките. Затова тракийските царе задължително са изпращани в отвъдното заедно със своите коне. Заради многобройните могили с погребения на владетели от елинистичната епоха,..

публикувано на 19.04.24 в 04:35

Нови технологии пресъздават битката при Тутракан

Иновативен музеен обект отваря врати във военното гробище край Тутракан. Мемориалът "Тутраканска епопея – 1916" е в построена за целта нова музейно-експозиционна сграда. Тя включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята на..

публикувано на 18.04.24 в 12:15

Навършиха се 80 години от последната бомбардировка над София

На 17 април преди 80 години е последната, най-жестока бомбардировка над София по време на Втората Световна война.  На този ден по обед, през 1944 г., 350 американски бомбардировача, придружавани от изтребители "Тъндорболт" и "Мустанг" хвърлят над София..

публикувано на 17.04.24 в 14:00