Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

ЕК прие извънредни мерки за вноса на зърно от Украйна

Снимка: ec.europa.eu

Европейската комисия прие превантивни действия относно вноса на някои продукти от Украйна в рамките на извънредна защитна мярка. Това става в отговор на сериозните логистични затруднения в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. 

Мерките се отнасят до четири селскостопански продукта с произход Украйна и ще важат до 5 юни т.г. През този период пшеницата, царевицата, рапицата и слънчогледовото семе ще продължат свободно да се търгуват във всички страни членки на ЕС с изключение на споменатите държави. Продуктите ще могат да преминават през петте държави с помощта на общ митнически транзитен режим или да отиват в страна извън Евросъюза. 


БНР подкасти:

Още от категорията

По финансово богатство на населението България е на 35 място в света

Брутните финансови активи на българските домакинства през 2022 г. са достигнали 123 млрд. евро. На глава от населението сумата е 14 510 евро. По този показател България е на 35 място в света, сочи доклада Allianz Global Wealth Report. Страната се изкачва..

публикувано на 28.09.23 в 09:25

България и още 7 страни от ЕС наложиха по-лек стандарт за Евро-7

С усилията на България и още 7 страни от ЕС бе приет по-лекият вариант на новия стандарт Евро-7 за емисиите от бензинови и дизелови двигатели.  Италия, България, Чехия, Франция, Унгария, Полша, Румъния и Словакия се противопоставиха на началния..

публикувано на 26.09.23 в 09:37

1 януари 2025 г. е целевата дата за приемане на еврото

България ще запише в официален документ 1 януари 2025 г. като целева дата за приемане на еврото, става ясно от проект, публикуван на правителствения сайт. Страната ни пропусна 1 януари 2024 – предишната целева дата за въвеждане на европейската..

публикувано на 24.09.23 в 10:50