Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Любомир Лазаров: В Радио България винаги е имало висок стандарт, който продължава и днес

Снимка: Дарина Григорова

Преди близо 20 години, когато електронните медии едва прохождаха в интернет пространството, екип от млади и ентусиазирани хора създава една от най-четените интернет страници – тази на Радио България. Главен редактор е журналистът Любомир Лазаров, който изгражда професионалната си кариера във вестник "Земеделско знаме", а по-късно в печатните издания "Континент" и "168 часа", където е зам. главен редактор. През 2001 г. приема предизвикателството да оглави интернет редакцията на чуждоезиковата програма на националното радио, по покана на директора Ангел Недялков. Новосъздадената редакция е нямала дори база, на която да стъпи и да започне да гради основите на интернет пространството на БНР, а с многоезичното съдържание и ефирните програми залогът бил изключително висок. След три години усърдна работа, през май 2004 г., страницата, която е и първият уебсайт на БНР, е завършена:

"Въпреки трудностите, които имахме, мисля, че успяхме да се справим и беше дадено началото на интернет страницата на Радио България на 11 езика (български, руски, френски, английски, немски, испански, гръцки, албански, сръбски, турски и арабски). Тя все още няма аналог в българското интернет пространство, защото да се публикува информация "от България" и "за България" на различни теми, на всички тези езици, не е малко. Разбира се, това е много положително, че имаме възможност да показваме това на широката аудитория по света."

Месец по-късно, в началото на юни 2004 г., на Международния Уеб фестивал в Албена, интернет страницата на Радио България – bnr.bg. е отличена с престижната награда "Златен чадър" и е обявена за Сайт на годината. Това е истинско признание за професионализма на интернет екипа, който получава висока оценка и от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Страницата на Радио България продължава да се развива и следва динамиката на интернет пространството с интерактивно съдържание в нов подобрен сайт, който позволява избор на рубриките и тяхното разместване.

Представянето му в Женева през 2010 г. предизвиква истински фурор и провокира интереса на експертите от EBU и вместо петте минути по регламент, медийните специалисти от ЕС следят с внимание главния редактор на интернет редакцията на Радио България, в продължение на цял час. "Истината е, че и до ден днешен страницата на Радио България няма аналог в медийното пространство", отбелязва Любомир Лазаров и добавя:

"За съжаление, с времето отпадна един от езиците, поради независещи от нас причини. Това беше арабският език, който беше най-посещаваната част от страницата ни. Наскоро разбрах, че е възстановен броят на езиците и те отново са 11 с румънския език. Той е бил един от първите езици, на които е предавало Радио България, при създаването си. Това е добре, защото вече се покриват всички балкански езици и на практика румънският липсваше в „тази компания“. И нека да не звучи пресилено, но имаше голям ентусиазъм сред всички. Тези хора наистина повярваха, че ще направим нещо много сериозно и много голямо, каквото се оказа и тази страница. В никакъв случай не бива да се омаловажава техният труд! Екипът се събра бързо и започнахме да работим с цената на доста усилия и много безсънни нощи. Всяко едно ново начинание, което е голямо, сложно и добро се гради трудно и вярвам, че никой не съжалява за тези години, в които започнахме заедно."

Всички обаче знаем, че професионализмът има и друга страна, която не е водеща, но необходима за оцеляването му и това е достойното оценяване на труда. Това, че работещите в БНР продължават да изпълняват усърдно и качествено задълженията си, на ръба на оцеляването, е защото го правят от чувство за дълг. "След като ние сме в тази професия – имаме дълг към нея, към обществото, към всички", подчертава Любомир Лазаров:

"Журналистите в Радио България винаги са били на върха, на това, което е актуално, давали са истинска информация, без никакви забележки. Аз мога да кажа, че за тези 20 години, които съм прекарал тук, а знам и от други по-възрастни от мен колеги от програмата, в Радио България никога не е имало някакви проблеми, заради невярна информация, за неточна информация, а за лъжлива информация пък изобщо не може и да става дума. Това говори за един много висок стандарт, който се радвам, че продължава. И пак казвам продължава въпреки, а не благодарение, което е жалко. Нека да не ми се сърдят тези, от които зависи това. Не беше и далеч времето, когато един директор, чието име не искам да споменавам, искаше да закрие Радио България, като една ненужна медия, отживяла времето си. Това безумие почти се беше случило, но го преживяхме, защото Радио България трябва да продължи да пропагандира културата, етиката, историята на страната ни. Затова пожелавам на колегите това, което винаги са проявявали в трудни моменти – стоицизъм, за да оцелеят въпреки трудностите и преди всичко да бъдат здрави."

Любомир Лазаров с част от екипа на интернет страницата на Радио България, 2012 г.

Наскоро Любомир Лазаров достигна до последния въпрос на телевизионната игра "Стани богат", но си тръгна от шоуто с 50 000 лв., с надеждата да играе отново и да спечели най-голямата сума за благотворителна кауза. Още за представянето му в играта можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: Дарина Григорова, БНР

По публикацията работи: Анна Фуцкова

Още от категорията

България днес – 20 Септември 2023 г.

За протестното напрежение, исканията на земеделци, енергетици и миньори и отговора на държавата говорим в „България днес“. Освен актуалната тема, на 20 септември ще чуете повече за една гражданска инициатива, насочена към..

публикувано на 20.09.23 в 19:00
Никола Рахнев

Набират средства за закупуване на български учебници за децата в Тараклия

Сдружението „Гората.бг“ обяви своя нова инициатива в полза на Тараклия . "На първо място, ще изпратим хиляди български учебници и книги, които ще бъдат използвани за учебните заведения - каза пред БНР Никола Рахнев от неправителствената организация. - На..

публикувано на 20.09.23 в 10:33

България днес – 19 Септември 2023 г.

На 19 септември в „България днес“ слушайте за протестите на миньори, енергетици и зърнопроизводители, как започва учебната година в българските училища в САЩ и защо трябва да сме хора, а не население, по думите на режисьора Бина Харалампиева...

публикувано на 19.09.23 в 19:00