86 години говорим на вашия език

През 2022 година отбелязваме 86 години от първите предавания за чужбина на Българското национално радио. 

Всичко започва на 16 февруари 1936. Година след като българското радио официално стартира своята програма, в ефира се появява първообразът на Радио България. Денят е неделен и цялата утринна програма на Радио София за първи път прозвучава в Европа, в Северна Африка и Северна Америка.

Днес, 86 години по-късно, Радио България продължава да разказва на света за страната ни на английски, немски, френски, испански, руски, сръбски, гръцки, албански, турски и български език.

В специалната ни рубрика ще откриете любопитни подробности от историята на Радио България, ще чуете много от златните му гласове, както и спомените на колегите, посветили се на каузата „Радио България“.

Кога и как възникват предаванията за чужбина на българското радио (Част 2)

След като до 50-те години на ХХ в. вече са създадени предаванията на френски, английски, немски, италиански, турски, гръцки, сърбохърватски и албански език, през 1956 г. Българското радио създава и емисиите на арабски език . Това действие е..

публикувано на 15.05.22 в 08:15

Кога и как възникват предаванията за чужбина на българското радио (Част 1)

След като през 1936 година Радио София (тогавашното название на БНР) започва да излъчва на къси вълни чрез предавателя “ЕЛЗА” (думата е образувана от позивни на радиостанцията по международния код - Ел - Зет – А), се създават и предаванията за чужбина...

публикувано на 18.04.22 в 11:42

Слушатели поздравяват Радио България за 86-ия му рожден ден

По повод 86-ата годишнина от началото на предаванията за чужбина на БНР , чийто естествен продължител от 1992 г. е Радио България, в редакцията ни постъпват писма от дългогодишни и нови последователи с поздравления, спомени, отзиви и препоръки за..

публикувано на 18.02.22 в 10:51

Радио България спечели голямата награда за значим принос в развитието на БНР

Дневният подкаст “България днес” на Радио България, който се излъчва на девет езика, беше отличен с голямата награда за значим принос в развитието на Българското национално радио. Годишната награда “Сирак Скитник” на името на първия директор на Радио..

публикувано на 25.01.22 в 21:01

Номинациите за наградата „Сирак Скитник" са признание за Радио България

Днес Българското национално радио чества 87-та си годишнина. По традиция в Деня на радиото – 25 януари, ще станат ясни и носителите на наградата „Сирак Скитник“. Годишното отличие на БНР е учредено през 2001 година и се присъжда за принос в..

публикувано на 25.01.22 в 07:05

Що е то сурвачка и какво знаят чужденците за този типичен нашенски атрибут?

Многоезичната аудитория на Радио България е много добре информирана относно традициите и културата на страната ни. Това донякъде се дължи на подробната и достъпно поднесена информация, която ежедневно ви представяме на 10 езика чрез текстове,..

публикувано на 19.01.22 в 10:46

Знаят ли чужденците, че първата жена, участвала в боен полет е … българка?

Оказва се, че подвигът на българката Райна Касабова е известен и зад граници, сочи анкета на Радио България сред многоезичната ни аудитория. На въпроса „Коя е първата жена в света, участвала в боен полет?“ правилно са отговорили потребителите..

публикувано на 21.12.21 в 12:21

Познаваме ли историята на „Излел е Делю хайдутин"

Попитахме аудиторията на Радио България на десет езика, коя е годината, когато Валя Балканска записва „космическата“ песен „Излел е Делю хайдутин“? Масовото мнение, изразено в отговорите на допитването е, че песента, полетяла на..

публикувано на 04.11.21 в 12:16

Чуйте България – на 9 езика от Радио България

На уеб сайта на Българското национално радио – www.bnr.bg , вече може да бъде чута звуковата информационна програма „България днес“ на: английски , немски , френски , испански , руски , сръбски , гръцки , албански и турски език ,..

публикувано на 06.10.21 в 11:47

Отлични познания за Стефка Костадинова и световния ѝ рекорд в скока на височина

По повод 85-ата годишнина от първите предавания на БНР за чужбина , техният приемник – „Радио България“ поде викторина с въпроси от българската култура, история, туризъм, спорт и музика. В поредния ѝ брой попитахме онлайн потребителите ни къде..

публикувано на 21.09.21 в 11:13