Слушайте!

88 години говорим на вашия език

През 2024 година отбелязваме 88 години от първите предавания за чужбина на Българското национално радио. 

Всичко започва на 16 февруари 1936. Година след като българското радио официално стартира своята програма, в ефира се появява първообразът на Радио България. Денят е неделен и цялата утринна програма на Радио София за първи път прозвучава в Европа, в Северна Африка и Северна Америка.

Днес, 87 години по-късно, Радио България продължава да разказва на света за страната ни на английски, немски, френски, испански, руски, сръбски, гръцки, албански, турски и български език.

В специалната ни рубрика ще откриете любопитни подробности от историята на Радио България, ще чуете много от златните му гласове, както и спомените на колегите, посветили се на каузата „Радио България“.

Посрещнете новите QSL-картички на БНР за 2024!

Здравейте, скъпи приятели! С радост ви съобщаваме, че с любезното съдействие на Министерството на туризма на Република България вече са факт QSL-картичките на БНР за 2024 г. Двете нови серии са озаглавени "Красотата на България". Със..

публикувано на 05.04.24 в 14:45

Радио България - мисията продължава

88 години след първите предавания на българското радио за чужбина и 87 години след масовото навлизане на чуждоезиковите програми в първата електронна медия у нас, мисията да гради мостове между българите по света и да разпространява знанието за..

публикувано на 16.02.24 в 10:04

Когато БНР говореше на полски

Днес чуждоезиковата програма на БНР – "Радио България" – "говори" на 11 езика. През годините едни са добавяни, други са отпадали от общия брой…. Такава е съдбата и на предаванията на полски . Излъчвани са по "Радио София", както тогава се е наричало..

публикувано на 16.02.24 в 09:15

Любопитно от историята на Радио България

През 1936 г. "Радио София" (днес БНР) започва излъчването на предавания за чужбина чрез радиопредавател на къси вълни, добил популярност като Радиостанция "Елза". Днес Радио България запознава света с България на 11 езика – албански, английски,..

публикувано на 16.02.24 в 08:25
Силвия Великова и Илияна Йотова

“Българските общности зад граница слушат Радио България с огромен интерес”, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова

В деня, в който чества 89 години от своето създаване, Българското национално радио раздаде годишните си награди за журналистика. Голямата награда “Сирак Скитник” на името на първия директор на “Радио София” заслужи Силвия Великова - водеща и съдебен..

публикувано на 25.01.24 в 21:20
Чавдар Арнаудов

Чавдар Арнаудов: В Радио България имах щастието да работя с най-добрите преводачи от и на френски език

В своя първообраз Радио България се появява година и един месец след създаването на Българското радио, тогава Радио София. Още от самото си начало Радио България представя един по-различен и достоверен образ на страната ни, като важна роля за това..

публикувано на 25.01.24 в 05:45

"Ние ви ценим и имаме нужда от вас" – Радио България с гореща подкрепа от българите по света (ВИДЕО)

След делника идва и празник. За работещите в Българското национално радио това е 25 януари – ден на равносметка, професионално удовлетворение и … награди. На официална церемония утре вечер ще разберем кой ще отнесе статуетката на "Сирак Скитник" – едно..

публикувано на 24.01.24 в 04:55

Радио България с номинации за наградите на БНР за журналистика

На тържествена церемония на 25 януари – Деня на Българското национално радио, ще бъдат връчени ежегодните журналистически награди на медията. На сайта bnr.bg вече могат да се видят номинираните, сред които е и "Радио България". Редакция "България"..

публикувано на 16.01.24 в 16:39

QSL-картичките на Радио България

В радиолюбителските среди е прието изпращането и получаването на т.нар. QSL-картички – писмено потвърждение за осъществена радиовръзка . Наименованието произлиза от кода, на който "QSL?" означава "Потвърждавате ли приемането?", а "QSL" –..

публикувано на 09.01.24 в 11:15

Радио България ви пожелава мирна и благодатна 2024 година!

Честита да бъде 2024 година, скъпи приятели на Радио България!  Нека тя бъде щедра на здраве, мир и добри новини за света, в който живеем!  А ние обещаваме да продължим да ви информираме за актуалните събития в България и сред българските..

публикувано на 01.01.24 в 00:15