Слушайте!

86 години говорим на вашия език

През 2022 година отбелязваме 86 години от първите предавания за чужбина на Българското национално радио. 

Всичко започва на 16 февруари 1936. Година след като българското радио официално стартира своята програма, в ефира се появява първообразът на Радио България. Денят е неделен и цялата утринна програма на Радио София за първи път прозвучава в Европа, в Северна Африка и Северна Америка.

Днес, 86 години по-късно, Радио България продължава да разказва на света за страната ни на английски, немски, френски, испански, руски, сръбски, гръцки, албански, турски и български език.

В специалната ни рубрика ще откриете любопитни подробности от историята на Радио България, ще чуете много от златните му гласове, както и спомените на колегите, посветили се на каузата „Радио България“.

Отиде си Дачко

Напусна ни дългогодишният колега в редакцията на сръбски език на Радио България Йордан Петров, познат сред всички ни като Дачко. Прекрасен човек и професионалист, той отдаде по-голямата част от живота си на каузата на Радио България – да популяризира и..

публикувано на 17.05.23 в 13:55

Любомир Лазаров: В Радио България винаги е имало висок стандарт, който продължава и днес

Преди близо 20 години, когато електронните медии едва прохождаха в интернет пространството, екип от млади и ентусиазирани хора създава една от най-четените интернет страници – тази на Радио България. Главен редактор е журналистът Любомир Лазаров, който..

публикувано на 05.05.23 в 12:13

Журналистът Николай Атанасов свързва златните си години в БНР с Радио България

Нощният блок на програма „Хоризонт“, токшоуто „Ники и приятели“,   музикално-развлекателният формат „Неделен клуб Хоризонт“ – това са само част от предаванията в национален ефир, през които преминава дългогодишната кариера на журналиста и водещ..

публикувано на 23.03.23 в 10:27

Радио България е в началото на професионалния път на журналиста Румен Стоичков

30 години в служба на слушателите. Така лаконично можем да опишем професионалния живот на журналиста Румен Стоичков. От 1988 година, когато за първи път прекрачва прага на Старата къща, той не изневерява нито за миг на БНР, макар да получава не една..

публикувано на 25.01.23 в 05:45

Радио България посреща 88-ия рожден ден на БНР с три номинации за „Сирак Скитник“

Всеки ден е специален, но 25 януари е особено тържествен за всички нас, обитателите на Старата къща - отбелязваме 88 години от създаването на Българското национално радио. По традиция от 2001 година насам кулминацията на празника е връчването на..

публикувано на 25.01.23 в 05:05

Сбогуваме се с Михаил Михайлов, доайен в испанската редакция на Радио България

Напусна ни Михаил Михайлов, брилянтен преводач и журналист от испанската редакция на Радио България. Неговите преводи и ефирно присъствие ще продължат да бъдат еталон за висок професионализъм и отлично владеене на езика на Сервантес...

публикувано на 30.12.22 в 12:55

Още двама редактори от Радио България се дипломираха успешно в БНР Академията

За осма поредна година Българското национално радио събра журналисти от националните и регионалните си програми в майсторски клас по радио журналистика. Колегите ни бяха избрани чрез конкурс, за да се обучават по учебната програма към квалификационния..

публикувано на 28.10.22 в 14:35
Н.Пр. Анатол Чебук, Вл. Митев, ген. директор на БНР Милен Митев, Н.Пр. Бръндуша Предеску, Ю. Баховски и гл. редактор на Радио България 
Кр. Мартинов

Радио България вече говори и на румънски език

86 години история и едно ново начало! С усмивка, ентусиазъм и обещания за подкрепа днес в Старата къща беше официално представен екипът на Румънска редакция на Радио България. С нея броят на езиците, на които БНР общува със света, става 11 и..

публикувано на 20.10.22 в 18:50

Уеб сайтът на БНР вече и на румънски език

Българското национално радио вече предлага актуална информация от и за България на румънски език. Уеб страницата „Радио България на румънски език“ допълва богатото портфолио с медийни услуги на общественото радио. С нея броят на езиците, на които..

публикувано на 20.10.22 в 05:00

Мая Даскалова: Над 90 чужди радиостанции излъчваха програмите на Радио България

Програмите на Радио България са особено важни, както за българските общности по света, така и за второ-трето поколение българи зад граница, които вече не говорят български, но търсят връзка със своите корени, и, разбира се, за всички чужденци,..

публикувано на 07.06.22 в 12:51