Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите са скептични по отношение на настоящето

Снимка: БГНЕС

Обществото ни гледа със скептицизъм към политическото и икономическото състояние на България.

Според глобално проучване, проведено за 75-годишния юбилей на Световната асоциация "Галъп интернешънъл", обхващащо около две трети от световното население, българите оценяват по-скоро песимистично ситуацията днес. Мнението им обаче не се отклонява много от регистрираните средни стойности за света и за нашия регион. Според 37 на сто от запитаните у нас, политическите свободи в държавата ни днес са достатъчни, но точно половината от българите считат, че политическите свободи не са достатъчни. Останалите не могат да преценят. Едва 14% от запитаните наши съграждани са на мнение, че икономическите възможности в страната ни днес са достатъчни, 76% са на обратното мнение, а останалите не могат да посочат отговор.

По отношение на бъдещето, отговорите са по-положителни – 36% се надяват свободите да се увеличат, 31% смятат, че ще останат същите, а 14% очакват влошаване през следващите 25 години.

Що се отнася до икономическите възможности, според 45% от запитаните те ще се увеличат, 22% смятат, че ще останат същите или почти същите, а 18% очакват спад през следващия четвърт век.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предвижда се обмяна на IT специалисти между България и Армения

Министерският съвет одобри проект на Меморандум за сътрудничество в областта на технологичните иновации и научноизследователската и развойна дейност между Министерството на иновациите и растежа на България и Министерството на високотехнологичната..

публикувано на 30.04.24 в 17:06

Времето ще е без промяна – остава облачно и дъждовно, няма давали на запад

Във вторник , 30 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 8°. През деня валежите от север над Централна и Източна България ще започнат да спират, но в Южна България ще продължават. Максималните температури ще са от 17..

публикувано на 29.04.24 в 21:00

България днес - 29 април 2024 г.

Започна Страстната седмица и поехме по пътя към вечното християнско чудо- Възкресението. Време, в което обръщаме поглед към последните земни дни от живота на Спасителя, преди да бъде разпънат на кръста и да поема греховете на целия човешки..

публикувано на 29.04.24 в 19:00