Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите са скептични по отношение на настоящето

Снимка: БГНЕС

Обществото ни гледа със скептицизъм към политическото и икономическото състояние на България.

Според глобално проучване, проведено за 75-годишния юбилей на Световната асоциация "Галъп интернешънъл", обхващащо около две трети от световното население, българите оценяват по-скоро песимистично ситуацията днес. Мнението им обаче не се отклонява много от регистрираните средни стойности за света и за нашия регион. Според 37 на сто от запитаните у нас, политическите свободи в държавата ни днес са достатъчни, но точно половината от българите считат, че политическите свободи не са достатъчни. Останалите не могат да преценят. Едва 14% от запитаните наши съграждани са на мнение, че икономическите възможности в страната ни днес са достатъчни, 76% са на обратното мнение, а останалите не могат да посочат отговор.

По отношение на бъдещето, отговорите са по-положителни – 36% се надяват свободите да се увеличат, 31% смятат, че ще останат същите, а 14% очакват влошаване през следващите 25 години.

Що се отнася до икономическите възможности, според 45% от запитаните те ще се увеличат, 22% смятат, че ще останат същите или почти същите, а 18% очакват спад през следващия четвърт век.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02

Слънчев край на седмицата, в събота на североизток ще превали

В събота , 10 август, ще е слънчево. Над Централна и Източна България ще има временни увеличения на облачността и на места ще превали и прегърми. Минималните температури ще са между 15 и 21°, в София 15°. Максималните ще са от 30 до 36°, в..

публикувано на 09.08.24 в 19:45