Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райна Манджукова:

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско
Снимка: БТА

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор.” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова, която връчи наградата за популяризиране на българската култура по света на “Банско джаз фестивал”.

Райна Манджукова каза още, че една от целите, която си е поставила като ръководител на ИАБЧ, е колкото се може повече българи от чужбина да се включват в събитията у нас – научни симпозиуми, летни школи за учители, прояви, свързани с културата. Това е причината през последните две години институцията да установява контакти с различни структури и организации в страната ни във всички сфери. Нейният директор даде пример с асоциация “Фестивалите в България”, благодарение на която по време на джаз фестивала момиче с български произход от Молдова е участвало в майсторския клас на певицата Вики Алмазиду.

Асоциация “Фестивалите в България” прави също фестивал на училищните оркестри, а една от бъдещите идеи е в следващо издание да участват и български деца от чужбина”, добави Райна Манджукова.

Директорката на агенцията е убедена, че всяко запознаване на български деца, живеещи в чужбина, с връстници у нас, е шанс те да обикнат България. “Ако това се прави постоянно, тези хора ще порастват и ние ще изкореним това съзнание на малък народ, на малка държава, което не е така – ние сме навсякъде по света”, изтъкна Райна Манджукова.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарите изпепелиха местообитания на световно застрашени птици

Горските пожари през последните седмици застрашават не само хората и населените места, но и ценни природни местообитания – дом на огромно разнообразие от видове, част от които световно застрашени. За това предупреждават от Българското дружество за..

публикувано на 10.08.24 в 13:24
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02

Слънчев край на седмицата, в събота на североизток ще превали

В събота , 10 август, ще е слънчево. Над Централна и Източна България ще има временни увеличения на облачността и на места ще превали и прегърми. Минималните температури ще са между 15 и 21°, в София 15°. Максималните ще са от 30 до 36°, в..

публикувано на 09.08.24 в 19:45