Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме 70 години от възстановяването на Българската патриаршия

София,10 май 1953 г. Избор на Кирил Пловдивски за патриарх на Българската православна църква
Снимка: БТА

На 10 май 1953 г. третият Църковно-народен събор в София въздига Българската православна църква от Екзархия в Патриаршия. Пловдивският митрополит Кирил е избран за патриарх след 560-годишно прекъсване. В следващите години Българска патриаршия е призната от всички православни църкви. На 27 юли 1961 г. Цариградската патриаршия също официално признава българската си посестрима.

След падането на Търново под османско власт през 1393 г. независимата българска църква е премахната и е подчинена на Цариградската патриаршия. Едва през 1870 г. султан Абдул Азиз под натиска на българите издава ферман за учредяване на Българска екзархия и е възстановена самостоятелната българска църква.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Светият синод на БПЦ излезе с позиция за церемонията по откриване на Олимпиадата

Християнска Европа е жива, а опитите за нейното дехристиянизиране и дехуманизиране няма да успеят, се казва в позиция на  Светия Синод на Българската православна църква по повод церемонията по откриването на Олимпиадата в Париж. "Целият..

публикувано на 30.07.24 в 13:18

Българите почитаме делото на просветителите свети Седмочисленици

На 27 юли Българската православна църква и народ прославят делото на светите Седмочисленици - братята Кирил и Методий и техните ученици свети Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Денят е избран от църквата, защото на 27 юли 916 г. почива големият..

публикувано на 27.07.24 в 07:05

Православните християни в България отбелязват успението на Света Анна

На този ден Българската православна църква почита успението на Анна – светицата, родила Мария, която е бъдещата майка на Исус Христос. Св. Анна се смята за покровителка на брака, на семейството и майчинството, както и закрилница на девиците, вдовиците и..

публикувано на 25.07.24 в 06:05