Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска песен влезе в световна кънтри класация

"Здравей, как си приятелю" с английски текст и кънтри звучене получи нов живот

Снимка: стопкадър

Преди трийсет години големият български композитор Стефан Диомов пише песента "Здравей, как си приятелю". Повод е бенефисен съвместен концертпрез 1994 година в Бургас на обичаните от всички българи певци от групите "Тоника" и "Домино", събрани в обща формация – Фамилия Тонка. "Тяхното събиране, след различни перипетии, ме провокира да напиша песен за приятелството и текстът на Пейо Пантелеев пасна идеално", спомня си Диомов.

Направена без големи очаквания за успех, но много лична, песента се превръща в една от емблемите на музикантите, а днес тя отбелязва и нов световен успех в историята си. С английски текст, нов аранжимент, кънтри звучене и в изпълнение на Нейко Генчев, известен с псевдонима Barney Esville, и младата кънтри звезда от Нешвил Сара Харалсън (Sarah Harralson), "Hello, My Friend" дебютира директно на 23-то място в класация за кънтри музика Hotdisc Top 40 за настоящата седмица. Класациите на Hotdisc се съставят всяка седмица, като се използват рейтинги, предоставени от диджеи, които дават оценки на всяка песен в Hotdisc. Общите суми се осредняват за всяка седмица, за да дадат точна представа за песните, които са предпочитани от индустрията.  


Успехът на известната българска песен се случва благодарение на Нейко Генчев, професионален музикант, а понастоящем и заместник-кмет на град Велико Търново. Той свири и на повечето инструменти, а в записа участват и изтъкнати студийни музиканти от меката на кънтри музиката Нешвил. Постпродукцията е дело на легендарния китарист на "Диана Експрес" Максим Горанов. Стефан Диомов признава, че когато му се обадили за разрешение да направят английски вариант на песента му, не хранел големи надежди, че тя ще попадне в световната класация. Но днес с гордост следи как всеки ден тя получава одобрение от хиляди нови меломани от цял свят в интернет. “Това показва, че една хубава песен може да звучи еднакво добре на всички езици”, отбелязва за столичен ежедневник композиторът.

За БТА музикантът Нейко Генчев уточнява, че класацията "Country Top 40" се формира от мненията на повече от 1000 водещи на предавания за кънтри музика, диджеи и журналисти, и се излъчва от 1000 радиостанции в света, които са в партньорство с кънтри радиото от Нешвил. Псента "Hello My Friend" влиза в класацията след конкуренция на повече от 300 нови предложения за месец май. Тя е вторият голям успех за Генчев и българската музика след като в началото на годината песента "Live for the Day" (нов вариант на песента на Роси Кирилова "Живей за мига") се задържа повече от три месеца в същата класация. За нас, българите остава да се гордеем с новия живот, който предлага английският език на българските евъргрийни и да следим как "пресича чужди площади" и търси своята публика.

Ето и оригиналната версия на песента изпята за първи път от легендарната Фамилия Тоника:

Текст: Весела Кръстева

Снимка: facebook.com/HotdiscTop40


По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05