Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има разминаване в официалната позиция на РСМ и данните от граничните власти по случая с евродепутата Андрей Ковачев

Снимка: БГНЕС

Между представената пред България официалната позиция на Северна Македония и данните в граничната ѝ система има разминаване. На брифинг във Външно министерство министърът на външните работи Иван Кондов съобщи, че посланикът на Северна Македония Агнеза Поповска не е потвърдила наличието на забранителни списъци за българи, които да не бъдат допускани в страната. Това обаче е обяснението за недопускането на петимата българи да се поклонят пред паметта на войните, погребани в българското военно гробище край Ново Село, на 6 май. Сред тях са евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев, председателят на Фондация "Българска памет" Милен Врабевски и още трима българи. Заради недопускането им, вчера в МВнР беше извикана посланик Поповска, която при срещата си с министър Кондов е развила тезата на Скопие.

По думите на министър Кондов, мотивът Андрей Ковачев да не бъде допуснат заради други българи, заплашващи националната сигурност на РСМ е меко казано несъстоятелна. В тази връзка, европейските органи ще бъдат информирани за случая с писма от президента, председателя на Народното събрание и самия министър на външните работи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Четири области все още са обхванати от пожари

Седем пожара горят в горски територии в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол, съобщиха от Агенцията по горите. В община Хисаря набират доброволци за огнената стихия в селата Михилци и Иван Вазово. Макар че обстановката е много динамична,..

публикувано на 14.07.24 в 10:06

Ретро парад на автомобили в Кърджали

Автомобили и мотопеди с колекционерска стойност ще бъдат изложени днес в Кърджали в рамките на откриващия се Ретро авто парад. Ретро парадът е част от инициативата на община Кърджали “Дни на приятелството” и по традиция ще завърши с дефиле на..

публикувано на 14.07.24 в 07:00

40 градуса максимална температура

В неделя ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 35° и 40°, в София – около 36°. В планините ще бъде слънчево, следобед с купеста облачност. Ще духа..

публикувано на 13.07.24 в 18:30