Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Руското настъпление при Бахмут е в криза

Снимка: Въоръжени сили на Украйна

След първите признаци за криза в руските сили в Бахмут говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че руската военна операция в Украйна е много трудна, но ще продължи. В интервю за сръбската босненска телевизия АТВ той твърди, че руската армия е успяла да нанесе сериозни щети на украинската страна и че с помощта на високоточни ракети са успели да унищожат военни производства и оръжейни запаси. Говорителят на Путин твърди и че Москва не води война в Украйна и дори се старае да запазва градовете и човешкия живот там.

Петър Павел

Чехия предостави на Украйна два стари съветски зенитни комплекса 2К12 "Куб". В доставката е включен и "сравнително голям брой ракети", каза чешкият президент Петър Павел. Прага разглежда възможността да достави на Украйна и свои учебно-бойни реактивни самолети L-159 преди началото на решаващата фаза на войната, казва Павел, цитиран от České noviny. Павел не изключи и възможността Киев да получи скоро и няколко стари самолети F-16.

Полша обяви, че спира да използва руското официално име на анклава Калининград и ще се върне към историческото име Кьонисберг и полския му еквивалент Крулевиец, предава AFP. "Не искаме русификация в Полша и затова решихме да променим името на родния ни език на Калининград и Калининградска област", заяви полският министър на развитието Валдемар Буда. Историческото име на анклава, граничещ с Полша и Литва, вече ще се използва в официалните документи и карти - ход, който предизвика гневна реакция от страна на Русия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От северозапад започва ново захлаждане и превалявания с летни бури

В сряда  до обяд ще е слънчево. От северозапад мощно ще се заоблачи. Главно там ще има краткотрайни интензивни валежи с локални значителни количества и гръмотевични бури. Остава повишена опасността за градушки. Минималните температури ще са между 17° и..

публикувано на 23.07.24 в 19:05

България днес - 23 юли 2024 г.

В „България днес“ на 23 юли продължаваме темата за XVII Годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, която днес и в сряда се провежда в Югозападния университет в Благоевград. При откриването на..

публикувано на 23.07.24 в 19:00

Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида

За първи път от Българската антарктическа база на остров Ливингстън ще се изследват детайлно пулсациите в йоносферата на Земята, причинени от слънчеви бури, активността на слънчевата корона. Това предвижда първият български полярен астрономически..

публикувано на 23.07.24 в 18:55