Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три знакови места в Пловдив променят своя облик това лято

Християн Бакалов превръща Гребната база, Младежкият център и "Братската могила" в произведения на изкуството на открито

Снимка: Община Пловдив

След като отбеляза Международния ден на танца, като хореограф на френски спектакли в Стара Загора, българският артист Християн Бакалов вече е в Пловдив, за да „режисира“ заобикалящия ни свят. Три знакови градски пространства в града под тепетата - Гребната база, Младежкият център и мемориалният комплекс "Братската могила" ще бъдат трансформирани това лято в обекти на съвременното изкуство, като част от международния му проект "PURE/ Youth". Те ще се превърнат в "сцена" на три мащабни външни инсталация и два спектакъла до края на септември.

Християн Бакалов е международно признат танцьор, хореограф и визуален артист, работил с големите имена на съвременната сцена. Напуска България едва на 19 години, за да се присъедини към "Младия Балет на Франция" в Париж и да общува с публиката чрез най-универсалния език – танца. Признава, че е изключително благодарен на съдбата, че повече от 25 години винаги е успявал да реализира това, което носи в сърцето си. Последните седем години продължава да го прави, при това и с изразните средства на визуалното изкуство и проекта "PURE", който е бил част от облика на градове от няколко континента.

Християн Бакалов

Само за последните 18 месеца цветните, вибриращи от вятъра ленти на Бакалов са носели усещането за свобода и обединение на хората в град Търнаут (Белгия), училището в Сен Пиер д'Албини (Франция), парк "Хиподрума"(София), фасада на Френския културен институт (София) и ReBonkers (Варна). Днес те се вплитат в атмосферата и на втория по големина град в България - Пловдив.

"Аз заминах от България много млад, през 1991 година, и години наред се връщах рядко, само лятото за по една-две седмици и около нова година. И честно казано не познавах изобщо Пловдив. Миналата година ме поканиха на един спектакъл в Античния театър, аз дойдох и реших да остана няколко дни. Тогава открих града и буквално се влюбих в него. Веднага реших да направя проекта и тук, говорих с представители на Община Пловдив, подадох необходимите документи и година по-късно PURE Youth Plovdiv вече е реалност" - разказва Християн Бакалов пред Весела Кръстева.

Колкото до взаимовръзката човек/среда българският артист е категоричен, че именно избраните локации първоначално са променили него. След това се е зародило желанието той да се намеси в техния облик и да разкрие архитектурната им стойност, паметта и историята, които те носят, но с езика на съвременния човек.


Началото на тази трансформация бе поставено тази седмица с разполагането на цветните ленти по цялото протежение на Гребната база. Те символизират и честват различните хора, съставляващи едно общество, вибрирайки и живеейки единно под полъха на вятъра, символизиращ живота, разказва ни Християн. Те водят посетителите към сърцето на парка – Младежкия център. В периода между 17 – 24 май ще бъде изградена и вътрешна визуална инсталация в сградата на Центъра, като през това време ще се проведат и творчески ателиета с доброволци, обединени от PURE Youth Plovdiv.

До 24 май Трибуна на Гребната база също ще бъде трансформирана в цветовете на олимпийските кръгове, за да се подчертае единството между хората и радостта, които спортът и здравето носят за всеки човек.

На 24 май ще бъде представен перформативно – визуалният спектакъл "PURE Youth Plovdiv", с който ще се открие визуалната инсталация на Гребната база.


Официалното начало на целия проект ще бъде дадено на 17 май на „архитектурното бижу“ от края на 70-те години на миналия век, по думите на самия Бакалов - Мемориалния комплекс „Братската могила". Пространство, което преминава през различни периоди на възход и забвение през последния половин век. От задължително място за снимки на младоженци през периода на социализма, до изцяло вандализиран и ограбван паметник на културата в началото на века. В следващите три месеца PURE PLOVDIV ще се опита да промени бившата му политическата функция в културно-социална чрез изкуството и социалната интерактивност между артистите и жителите на града.

"Този проект има силата визуално да изобрази обединението на всички хора без значене от тяхната религия, култура, цвят на кожата и политически убеждения. Всички ние вибрираме по един и същи начин в живота, който се олицетворява от вятъра. И тези цветни ленти, които аз подреждам, имат способността кинетично да вибрират с вятъра и придобиват свой собствен живот и движение, напълно естествен, които дори аз не мога да контролирам. Надеждата ми е един ден човечеството да вибрира по подобен начин заедно, въпреки различията си, под ритъма на живота, любовта, на единството, на обединението. Защото само това е начинът да оцелеем всички заедно. Емоцията на приемането е това, което ни обединяват, защото ние всъщност сме едни и същи" – казва за Радио България Християн Бакалов.



И Пловдив е идеалното място за разбирането на идеята на PURE, защото е един от най-мултикултурните градове на страната, а през 2019 година беше и Европейска столица на културата. Християн Бакалов отбелязва и невероятния шанс, който имат Гребната база да бъде домакин на Световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години от 19 до 23 юли. Така инсталацията ще бъде видяна и от хилядите телевизионни зрители по целия свят. „Това е най-големият и мащабен проект, който съм правил и съм много щастлив, че той се случва именно в България“ – отбелязва с усмивка българинът.

*Визуалните инсталации ще могат да бъдат посещавани свободно до 30 септември. Събитието се осъществява с подкрепата на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2023 година.

Снимки: Община Пловдив, БНР- Ани Петрова, Facebook/Пловдив - Европейска столица на културата 2019
По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55
Петя Кокудева

Среща с писателката Петя Кокудева по повод Деня на европейските автори

25 март е обявен от Европейската комисия за Ден на европейските автори. Мисията му е да празнува творците на Стария континент и да насърчава интереса към четенето и езиковото многообразие в Европа. Инициативата се провежда в последния понеделник от месец..

публикувано на 25.03.24 в 05:30