Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът Диана Ковачева препоръчва промяна в критериите за вдовишка добавка към пенсията

Снимка: БТА

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния социален министър Лазар Лазаров във връзка с критериите за отпускане на добавка от пенсията на починал съпруг или съпруга, според който преживелият трябва да е в граждански брак с починалия си партньор – чл. 84 от Кодекса за социално осигуряване. Поводът за препоръката са зачестилите жалби от засегнати граждани, които са живели на семейни начала. Ковачева подчертава, че на практика липсва механизъм за адекватна подкрепа от държавата към такива хора. Като аргумент за промяна на критериите Ковачева посочва, че броят на възрастните, които късно си намират партньор, за да изживеят старините си и взаимно да си помагат, без да сключват граждански брак, е значителен. На практика обаче тази форма не е законодателно регламентирана в Семейния кодекс, въпреки че в различни закони е дадена легална дефиниция на това понятие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кметът на София Васил Терзиев

Кметът на София е амбициран да превърне столицата в град с нулеви емисии до 2030 г.

Една от амбициозните ни цели е София да бъде град с нулеви нетни емисии до 2030 г. Това обяви столичният кмет Васил Терзиев на откриването на 61-вата сесията на Междуправителствителствения панел по изменение на климата (IPCC). София е домакин на форума от..

публикувано на 27.07.24 в 12:25
Христо Иванов

Христо Иванов, "Да, България": Съдебната реформа отиде в кошчето за боклук

"Съдебната реформа отиде в кошчето за боклук. Това е модел, при който се вижда пълната лудост да концентрираш толкова власт на върха на една репресивна институция и да няма контрол над фигурата, която я управлява. Съдът каза, че България е прокурорска..

публикувано на 27.07.24 в 11:28

Празник на пъпеша събира в Българево любителите на вкусния плод

На 27 и 28 юли в училищния парк на най-голямото каварненско село - Българево, ще се проведе Празник на пъпеша. Събитието е традиционно за Българево и се провежда за 16-а поредна година. Празничната програма и в двете вечери започва в 19.00 ч. Предвидени..

публикувано на 27.07.24 в 10:56