Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът Диана Ковачева препоръчва промяна в критериите за вдовишка добавка към пенсията

Снимка: БТА

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния социален министър Лазар Лазаров във връзка с критериите за отпускане на добавка от пенсията на починал съпруг или съпруга, според който преживелият трябва да е в граждански брак с починалия си партньор – чл. 84 от Кодекса за социално осигуряване. Поводът за препоръката са зачестилите жалби от засегнати граждани, които са живели на семейни начала. Ковачева подчертава, че на практика липсва механизъм за адекватна подкрепа от държавата към такива хора. Като аргумент за промяна на критериите Ковачева посочва, че броят на възрастните, които късно си намират партньор, за да изживеят старините си и взаимно да си помагат, без да сключват граждански брак, е значителен. На практика обаче тази форма не е законодателно регламентирана в Семейния кодекс, въпреки че в различни закони е дадена легална дефиниция на това понятие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Боксьорът Борис Георгиев-Моката, 1952 г.

Българите – на Олимпийски игри

В продължение на 19 дни повече от 10 хиляди спортисти от 206 държави ще мерят сили в 32 различни дисциплини. България ще бъде представена от 46-има спортисти. Това е един от най-малките състави на страната ни на летни игри досега. С..

публикувано на 26.07.24 в 14:55

За българите ЕС е демокрация, човешки права, законност и стандарт на живот

Българите ценят в ЕС най-много демокрацията, човешките права, върховенството на закона и стандарта на живот, сочат данните на "Евробарометър", представени на 26 юли от Еврокомисията, предава БТА. Попитани кои са силните страни на ЕС 38%, от българите..

публикувано на 26.07.24 в 14:16

Приемат кандидатури за резиденция за литературни преводачи от български

До 9 октомври е крайният срок за кандидатстване за изследователски резиденции за литературни преводачи от български език по проекта Archipelagos, съобщи фондация "Следваща страница". Резиденциите ще се състоят в Къщата за литература и превод в София през..

публикувано на 26.07.24 в 13:51