Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много българи от РЮА избират да се върнат в родината

президентът Румен Радев сред българската общност в РЮА
Снимка: БТА

В Република Южна Африка (РЮА) има българи с различни политически виждания и за съжаление това разделя хората дори тук, каза за БТА Йордан Радкев, председател на Сдружението на българите в РЮА. Освещаването на първия български православен храм в РЮА накара много хора да дойдат в Мидранд край Йоханесбург, въпреки че по принцип идват само да гласуват на избори, посочи Радкев. По думите му избирателната активност в района е висока и хората се интересуват от политиката в България.

Директорът на българското неделно училище "Слънчо" Антон Николов заяви, че тамошните българи планират да се завърнат в родината. В началото на века българите в РЮА са били около 15 000, сага са около 5000-6000. Много се връщат в България, но има и такива, които отиват в Нова Зеландия, Австралия или Великобритания, допълва Николов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

24 българки от 19 държави са номинирани за "Българка на годината"

За поредна година Изпълнителната агенция за българите в чужбина ще връчи ежегодната награда "Българка на годината – Света Злата Мъгленска 2023" на официална церемония, която ще се проведе през октомври. За престижното отличие са номинирани 24..

публикувано на 09.09.24 в 15:45

Училище "Св. св. Кирил и Методий" във Ванкувър вече 30 години пази живо знанието за България и българския език

Около 70 000 са българите, които живеят в Канада, сочат данни на българското Министерство на външните работи. Седем са българските неделни училища в страната. През изминалата 2023/2024 учебна година едно от тях - "Св. св. Кирил и Методий" във..

публикувано на 08.09.24 в 09:10
Мария Николова

Мария Николова – българка от Бесарабия, която върна семейството си към корена

Украинският Болградски район е считан за своеобразна "столица" на бесарабските българи. Това е районът, в който живее най-компактно етническо българско население зад граница. Сънародниците ни намират убежище в Бесарабия и създават там своите..

публикувано на 03.09.24 в 10:20