Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във фестивала „Славянска прегръдка“ представят сръбската поезия

Снимка: Facebook/SlavianskaAkademia

Сръбският език е фокус за месец май на ХVII международен фестивал на поезията „Славянска прегръдка” от 15 до 18 май. През 2023 г. фестивалът се провежда в пътуващ формат на ротационен принцип. Всеки месец е посветен на един славянски език: през март беше на хърватския, април – на руския, май – на сръбския език, юни ще е на полския.

Гостите от Сърбия за майския фестивален лъч са акад. Ристо Василевски, Лиляна Стеич, Вера Хорват и Ясминка Надашкич-Джорджевич.

Маршрутът на творческите срещи е Кюстендил – 15 май, Велико Търново – 16 май, и Добрич – на 17 и 18 май. Със съдействието на общините във всички областни центрове фестивалът ще бъде домакинстван от местните поети и литературни творци.

Събитието е под егидата на президента Румен Радев. "Славянска прегръдка" е международен проект започнал през 2007 г.във Варна. Тогава е учредена и Славянската литературна и артистична академия, която вече има филиали във всичките 11 славянски страни и в още 5 други европейски държави. Основна цел на форума е сближаване на културните ценности на основата на общия език.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Пътешествието на българските книги" в Париж, Страсбург и Лион

В Париж на 25 март от 18:30 часа местно време стартира третото издание на кампанията "Пътешествието на българските книги", популяризираща съвременната българска литература във Франция. Това ще бъде литературна среща, която ще се проведе в "360..

публикувано на 20.03.24 в 21:30

Представят българския превод на романа "Адамовото ребро" от македонската писателка Оливера Николова

В Културно-информационния център на Република Северна Македония в София ще бъде представен романът "Адамовото ребро" от Оливера Николова. Книгата, която излезе от печат тази година, в издание на Издателство "Изида", ще бъде представена тази вечер в..

публикувано на 20.03.24 в 15:22
проф. Златимир Коларов с читатели в Тирана, Албания

Проф. Златимир Коларов представи романа си "По тънката повърхност на леда" в Тирана

С нотки на артистичност, топли чувства и голям интерес премина официалното представяне на книгата "По тънката повърхност на леда" на Златимир Коларов в едно от помещенията на Вила "София", в албанската столица Тирана. Интересът към творбата беше..

публикувано на 15.03.24 в 19:25