Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийският университет е сред първите хиляда висши училища в света

Софийски университет "Свети Климент Охридски"
Снимка: Ани Петрова

Софийският университет "Св. Климент Охридски" заема 952 място от общо 20 531 висши училища в света обхванати в класацията на Center for World University Rankings за 2023 г. Софийският университет е на 366-о място сред висшите училища в Европа, сочи подреждането. Тhe Center for World University Rankings публикува най-голямата академична класация на световните университети. В България Тhe Center for World University Rankings поставя Софийския университет на първо място в национален мащаб, докато общият му резултат в световната класация е 70,7 от 100 възможни.

Първите три места в класацията са за американските висши училища в Харвард, Масачузетския технологичен институт и Станфорд, на 4-то и 5-о място са университетите в Кеймбридж и Оксфорд.

Сред първите 1000 университета в света 15 са от балкански страни, като Софийският университет е на 14-то място сред тях. Начело е Белградският университет, който в световната класация е на 362-ра позиция. Сред първите 1000 Турция има 6 университета.

Методологията на Тhe Center for World University Rankings включва 7 показателя, в 4 области , като броя на университетските възпитаници, спечелили големи академични отличия, заетост на възпитаниците като мениджъри в големи компании; брой на преподаватели с големи академични отличия, научни публикации и цитирания и др. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обсъдено е разширението на ГКПП на границата с Турция

Служебният премиер Димитър Главчев и посланикът на Турция Н.Пр. Мехмет Саит Уянък посетиха днес ГКПП "Малко Търново". Визитата е в продължение на работната им среща отпреди седмица, на която бяха обсъдени тежкият трафик, задръстванията и..

публикувано на 03.06.24 в 17:56

Козите в помощ на горите – иновация в предотвратяването на горските пожари

В началото на лятото, когато температурите все още не са толкова високи, а пролетните дъждове са достатъчно обилни, изглежда че е рано да се говори за горски пожари. Но според експертите, ако отсега не се вземат превантивни мерки, в идните месеци..

публикувано на 03.06.24 в 10:35

Изложба подпомага деца на загинали пожарникари

"С очите си видях опасност" – така е наречена благотворителната изложба, която може да бъде видяна от 4 до 21 юни в галерия "Икар" в София. Експозицията е в подкрепа на деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения..

публикувано на 03.06.24 в 08:35