Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-старият надпис на кирилица в света е от 921 г. и е открит в скален манастир край Крепча

Снимка: Кадир Кадиров

Високо над автомобилния път край село Крепча е издълбан скален манастир. Основан още през IX-X век, това е една от най-ранните скални обители на територията на България. Открит е от бащата на българската археология Карел Шкорпил в началото на XX в., но и до ден днешен не е разбулил всичките си тайни. Манастирът е донякъде възстановен и достъпен за посещения. Скитът се простира на цели три етажа, като някога се е състоял от църква, монашески килии и църква-гробница. Имало е и подобие на чардак, вероятно покрит с дървена конструкция или с каменен градеж. В момента отворена за посещение е средната тераса, където се е намирала манастирската църква.

Снимка: Венета Николова

Но най-голямото богатство на Крепчанския скален манастир са надписите.

Те са на кирилица и са около 20 на брой. Сред тях обаче има и такъв на староеврейски език – загадка, която и до днес поражда дискусии в научните среди. А най-удивителната находка е стар надпис на входа на скалната църква. Открит е в началото на 70-те на ХХ век и гласи:"В 921 година почина раб божий Антон през месец октомври".

Най-старият надпис на кирилица от 921 г. Снимка: Мирослав Георгиев

Надписът е 9-редов, от него се разчитат относително добре първите три реда, а следващите съдържат отделни букви и думи, които се предполага, че носят информация за самата дата на кончината на този монах, а може би и часа на настъпилата смърт, научаваме от Мирослав Георгиев, уредник към РИМ-Търговище:

"Този манастир е основан от монах на име Антоний или Антон. За това разбираме от два от надписите в манастира. Той го създава в края на IX началото на X в. и покрай него се формира братство от между 5 и 10 монаси. Антоний умира през 921 г. Това е отразено на един от надписите, който се явява най-ранно датираният надпис на кирилица открит до момента. Знаете, че около 250 милиона души по света използват кирилица. И нямаме по-ранен надпис от датировката 921 г.! Това означава, че монахът Антоний е починал 25 години преди смъртта на св. Иван Рилски и 6 години преди тази на цар Симеон, от което следва, че е бил техен съвременник. Така че надписът от Крепча събужда дискусия кога всъщност започва монашеството по нашите земи и кой е основоположникът" – казва Мирослав Георгиев.

Пред входа на църквата-гробница, на височина 8 метра, изследователите попадат на още една удивителна находка – относително добре запазен 5-редов надпис. С много добре врязани в камъка букви с големина между 2 и 3 см, е изписано следното: "В името на Отца и Сина и Св. Духа. Тук почива светият отец Антоний. А който направи в черквата житница, да отговаря пред Бога. Написа недостойният Михаил. Амин. "Интересното е, че в надписа Антоний е наречен "свят". Възможно е, след кончината му, той да е бил обявен за светец, твърди Мирослав Георгиев и допълва, че в наши дни има дискусия в Българската православна църква дали той да бъде обявен за светец, въпреки че нямаме известно негово житие.

Надпис клетва-предупреждение Снимка: Мирослав Георгиев

Надписът в църквата-гробница разкрива и една любопитна историческа подробност. Става дума за съдържащата се в него клетва: А който направи в черквата житница, да отговаря пред Бога. "Няма друг подобен документ в българската епиграфика" – твърди Мирослав Георгиев и добавя:

"Тази клетва с предупреждение е възможно да е насочена срещу монаси, които са си позволявали да използват помещенията в манастирите или конкретно в този манастир за стопански нужди, а не за богослужение или църковна дейност. Съществува и друга теория. През периода, когато цар Симеон води войни в Тракия, има известни свидетелства, които гласят, че той е нареждал да се съхранява житото за изхранване на войската му в църкви или подобни скални обители" – обяснява Мирослав Георгиев.

Вижте още скални манастири в тази част на България:

Снимка: Венета Николова

 Снимки: Венета Николова, Мирослав Георгиев, Кадир Кадиров

Автор на видеото: Кадир Кадиров

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

17 гробни съоръжения откриха от некропола на антична Рациария

При спасителни разкопки са открити 17 гробни съоръжения от некропола на римската колония Улпия Рациария (край с. Арчар, община Димово, област Видин), от тях пет гробници и 12 гроба в ями. Това съобщи Здравко Димитров от Националния археологически..

публикувано на 24.07.24 в 16:51

170 години от рождението на слависта и българист Константин Иречек

На 24 юли  отбелязваме 170-годишнината на родения във Виена чешки историк, славист, библиограф и почетен член на Българската академияна науките. Той е син на историка Йосиф Иречек и внук на бележития славист Павел Шафарик. Завършва история във философския..

публикувано на 24.07.24 в 11:52

Селище на куманите откриха край крепостта Ряховец в Горна Оряховица

Селище на куманите откриха това лято археолози от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от тракийската крепост Ряховец, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова. Археологическият обект е..

публикувано на 21.07.24 в 11:01