Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Механизмът за разследване на главния прокурор приет на първо четене от правната комисия в НС

Стою Стоев, председател на правната комисия в Народното събрание - 18 май 2023
Снимка: БГНЕС

Парламентарната правна комисия прие на първо четене промените, с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор. Председателят на комисията Стою Стоев заяви, че ще направи всичко възможно текстовете да бъдат разгледани на днешното заседание на Народното събрание.  

Промените предвиждат наказателен съдия от Върховния касационен съд да образува проверка и да води разследвания срещу главния прокурор или негов заместник, когато има достатъчно данни за извършено престъпление. Освен това назначаването и освобождаването на държавния обвинител ще се приема с минимум 13 гласа вместо сегашните 17.  

“Ако този закон беше приет своевременно, нямаше да се стигне до война, каквато наблюдаваме сега”, коментира служебният правосъден министър Крум Зарков.  

Главният прокурор Иван Гешев присъства на заседанието, но запази мълчание. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Домашни любимци заедно със своите стопани дефилират на парад в Русе

Най-добрите приятели на човека ще дефилират днес на Парада на домашните любимци в русенския Парк на младежта. Добре дошли на дефилето са всички кучета, котки, зайци, таралежи, гущери, костенурки, гризачи, екзотични видове, пернати и хвъркати заедно..

публикувано на 29.09.24 в 06:00

Застудяване ще доведе бурен вятър и дъжд

В неделя през страната ще премине студен атмосферен фронт. Още сутринта облачността от запад-северозапад ще започне бързо да се увеличава и ще завали дъжд, а по-късно валежите ще обхванат Централна и Източна България. Вятърът от северозапад ще се..

публикувано на 28.09.24 в 18:30

България е начело в европейска класация за добро здраве и дълъг живот

Българите живеят по-дълго и в по-добро здраве в сравнение с повечето граждани на Европейския съюз, показват данните на Евростат. Страната ни изпреварва с над 4 години средните нива в ЕС на фона на най-ниската очаквана продължителност на живота и дълго..

публикувано на 28.09.24 в 12:54