Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАН: Малко вероятно е да приемем еврото до 2025 г.

Снимка: архив

По-висока инфлация в сравнение със средните стойности за Европейския съюз и ниски темпове на растеж – това предвижда макроикономическата прогноза за страната ни до 2025 г. на Института за икономически изследвания на БАН. Според нея малко вероятно е да изпълним критерия от Договора от Маастрихт, от който зависи присъединяването ни към еврозоната до 2025 г. Високите цени на енергоресурсите в международен план и войната в Украйна са изтъкнатите за това причини.

Икономистите прогнозират още реалният ръст на брутния вътрешен продукт да намалее до около 1,7% през т.г., а през следващата той да надхвърли 200 млрд. лв. Прогнозата за икономическия растеж варира между 3 и 3,5 на сто годишно.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентството не носи отговорност за липсата на български посланик в Киев

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат за български посланик в Украйна трябва да се търси от ведомството. Това посочват от прессекретариата на президента Румен Радев по повод..

публикувано на 24.07.24 в 09:02
Делян Пеевски

Изпратиха до институциите доклад за корупция в Агенция "Митници"

Съпредседателят на ДПС и председател на парламентарната група на движението Делян Пеевски е изпратил до вътрешното министерство и агенцията за национална сигурност доклада за дейността на Временната комисия от 49-ия парламент за разследване на..

публикувано на 24.07.24 в 08:53

Българите пътуват с коли повече от своите балкански съседи

Българите изпреварват своите съседи, изминавайки зад волана средно годишно над 21 000 км, предаде БГНЕС. Зад тях по километраж са сърбите, които изминават годишно 20 028 км. Румънците изминават 20 338 км. Унгарци и хървати също пътуват по-малко -..

публикувано на 24.07.24 в 08:35