Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален протест поиска строги наказания за убийците на пътя

Снимка: Таня Милушева

На национален протест срещу войната по пътищата демонстранти в множество населени места поискаха строги санкции за шофиращите с превишена скорост и под въздействието на алкохол и наркотици, както и ефективни наказания за причинилите на тежки катастрофи и завишен контрол от страна на МВР.

В София акцията се проведе на пешеходната пътека на бул. “Сливница”, където загинаха момче и момиче, ударени от движещ се с висока скорост автомобил.

Протестът ще продължи, докато не видим реална промяна от отговорните институции”, заяви един от неговите инициатори Георги Тодоров. По думите му, приетите на първо четене промени в Наказателния кодекс не удовлетворяват напълно.

Между първо и второ четене очакваме допълнения, с които да се въведе изцяло институтът на пътното убийство в законодателството, да бъде криминализирано шофирането със скорост, превишаваща с над 50 км/ч позволената, карането без шофьорска книжка. По Закона за движение по пътищата също има много работа”, добави Тодоров.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Из Искърското дефиле

Облачна събота, на места - валежи

През следващото денонощие ще се задържи предимно облачно. Ще има и валежи от дъжд с гръмотевици, значителни на места, главно в планинските райони, а около Дунав - слаби. Вечерта от север валежите ще спират. Минималните температури ще са между 8° и 13° ,..

публикувано на 03.05.24 в 19:05

Православни християни изпълниха храмовете на Разпети петък

Въпреки дъжда в различни краища на България храмовете в страната се изпълниха с вярващи на Разпети петък. В София много от тях посетиха митрополитския катедрален храм "Света Неделя". Поклонението продължава през целия ден. Вечерта в храма ще бъде..

публикувано на 03.05.24 в 17:22

Вход свободен и войнишка боб чорба във Военноисторическия музей за 6 май

С Ден на отворени врати ще бъде отбелязан на 6 май Денят на храбростта и празникът на Българската армия в Националния военноисторически музей в София, Военноморския музей и Парк-музей „Владислав Варненчик“ във Варна и в Музея на авиацията в..

публикувано на 03.05.24 в 12:10