Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Руските староверци от силистренското село Татарица, които живеят по каноните на старото православие

Руските старообрядци се заселват в Татарица преди близо 300 години
Снимка: Венета Николова

Ако попаднете в силистренското село Татарица, ще видите стари едноетажни къщурки със схлупени покриви, построени в руски стил, а по прашните улици може да срещнете възрастни дългобради мъже със светли очи и аристократична осанка. Вече близо 300 години тук живее малка, но сплотена общност от етнически руснаци. Наричат ги старообрядци, староверци или липованци. Те са дълбоко религиозни, живеят по каноните на старото православие и спазват руските традиции, предавани през поколенията. В Татарица са останали предимно възрастни хора, младите напускат, за да търсят късмета си другаде. Но всеки гледа да се прибере по празниците, за да присъства на службите и на дългите нощни бдения в руската църква "Покров Пресветой Богородице“.

Руската църква „Покров Пресветой Богородице“ е от 30-те години а 19 век

Църковното богослужение се води от 20-годишния Константин Костадинов - студент във Варненския технически университет. За целта младежът пътува всяка седмица от Варна до родното си село Татарица. Още като дете, той се учи да чете старите църковни книги в селската църква. Но когато свещеникът поема грижите за още един староверски храм в съседна Румъния, се налага едва 13-годишният Константин да го замести. Оттогава са изминали 7 години. "Свещеникът ни идва само по големите празници, през останалото време аз водя службите" - казва Константин.

20-годишният Константин Костадинов, който води службите

Вижте видео репортажа от нашата разходка в Татарица и разговора ни с младия Константин Костадинов, който води службите в руската църква "Покров Пресветой Богородице“

"За мен това е необходимост, понеже имам голямото желание да се грижа за църквата. Практикуващите старообрядци са по-малко от стотина тук. На големите празници идват около 30-40 човека, защото повечето от тях, особено младите, са по градовете. Иначе се усещам като руснак, корените ми са такива. Вкъщи говорим предимно на руски език. Това е диалектен руски, има много чуждици. Селото е основано по време на Османската империя и тук хората са взели от старите форми на руския език, както и от украинския, българския и някои турски думи.Ние нямаме пряк контакт с Русия - нито с посолство, нито с правителство или на държавно ниво. А църквата ни е към епархия, която се намира в Румъния", казва Константин.

Руснаци староверци в Татарица? Какво ги е довело тук, на брега на Дунав, на хиляди километри от старата им родина?

През 17-18 век, по заповед на Петър Първи, в Русия се провежда църковна реформа с цел бързата европеизация на страната. Но привържениците на старото православие са против промените и биват жестоко преследвани от властта. Мнозина от тях свършват на клада. Стотици хиляди бягат от родината, за да съхранят вярата си. В наши дни откриваме големи староверски общности в САЩ, Австралия, Украйна и на делтата на Дунав в Румъния. В България се заселват две малки групи руски староверци. Едната се установява във варненското село Казашко, а другата пристига в района на Силистра и основава село Татарица:

Руската църква в тарица е обявена за паметник на културата

"Защо се казва Татарица? Чувал съм от възрастните хора, че тук са живеели татари и в тяхна чест селото е наречено така. Османските власти са дали земята, където да се заселят, дали са разрешение на хората да си построят църква и да си обработват земите. То е било отделно село до 1956 г., но след това се присъединява към Айдемир, като самостоятелен квартал", разказва Константин.

Някога Татарица наброявало между 400 и 500 жители, семействата били многолюдни, а мъжете ходели да си търсят булки от своята вяра в румънското село от другата страна на Дунав. Днес, тук цари безвремие, красивите къщи в руски стил се рушат, а улиците пустеят. Старообрядната църква "Покров Пресветой Богородице“, обявена за паметник на културата, е започнала да се пропуква и сега общността отчаяно търси средства за реставрация. "Ще се опитаме да кандидатстваме за европейски фондове", казва Константин. И допълва, че иска да прекарва колкото се може повече време в селото, но още не е решил по кой път ще поеме след като се дипломира. Бъдещето на малката староверска общност в Татарица се губи напред, в мъглата на времето.

Вижте още

Снимки и видео: Венета Николова

Още от категорията

БПЦ няма правомощия да отвори Руската църква в София

Светият Синод на Българската православна църква се надява Руската църква "Свети Николай Мириклийски" да бъде отворена в най-скоро време, но това не е от компетенциите и правомощията на Българската православна църква и Българската Патриаршия. Това заяви..

публикувано на 03.10.23 в 15:35

Покров на Пресвета Богородица – голям празник за православните християни

Православната църква почита днес църковния празник Покров на Пресвета Богородица. В повечето славянски езици думата "покров" означава както "покривало“, така и "защита". Празникът е възникнал, за да се почете явяването на Божията Майка в..

публикувано на 01.10.23 в 06:10

Политически и църковни интереси стоят зад казуса с Руската църква в София

В края на миналата седмица свещеници от Руската църква в София бяха помолени да напуснат страната, тъй като представляват заплаха за националната сигурност. Става дума за архимандрит Васиан, протойерей Евгений и още един служител на храма...

публикувано на 26.09.23 в 13:15