Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Романът "Времеубежище" спечели "Букър"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българският писател Георги Господинов и преводачката Анджела Родел са носители на международната литературна награда "Букър" с романа "Времеубежище".

Това е първата българска книга спечелила приза. Отличието се дава за художествени романи от цял свят, които са преведени на английски език, а наградата от 50 000 паунда се разделя по равно между автора и преводача.

"Времеубежище“ разказва за клиника, която предлага експериментално лечение на Алцхаймер. За да се задействат спомените на пациентите, тя пресъздава атмосферата на отминалите десетилетия до най-малкия детайл. Но с времето в клиниката започват да идват здрави хора, които търсят спасение от ужасите на съвременния живот.

"Това е роман, който приканва към размисъл и бдителност, но и ни развълнува, защото езикът - чувствителен и точен - успява да улови времето в духа на Пруст и изключителната крехкост на миналото", казва френско-мароканската писателка и председател на журито Лейла Слимани.

Роденият през 1968 г. романист и поет Господинов е най-признатият в международен план съвременен български автор. Произведенията му са преведени на 25 езика. Малко преди полунощ българско време при връчването на наградата в Лондон Георги Господинов, честити 24 май на българите, като „чудо на езика“. 

Вижте още:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37