Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Романът "Времеубежище" спечели "Букър"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българският писател Георги Господинов и преводачката Анджела Родел са носители на международната литературна награда "Букър" с романа "Времеубежище".

Това е първата българска книга спечелила приза. Отличието се дава за художествени романи от цял свят, които са преведени на английски език, а наградата от 50 000 паунда се разделя по равно между автора и преводача.

"Времеубежище“ разказва за клиника, която предлага експериментално лечение на Алцхаймер. За да се задействат спомените на пациентите, тя пресъздава атмосферата на отминалите десетилетия до най-малкия детайл. Но с времето в клиниката започват да идват здрави хора, които търсят спасение от ужасите на съвременния живот.

"Това е роман, който приканва към размисъл и бдителност, но и ни развълнува, защото езикът - чувствителен и точен - успява да улови времето в духа на Пруст и изключителната крехкост на миналото", казва френско-мароканската писателка и председател на журито Лейла Слимани.

Роденият през 1968 г. романист и поет Господинов е най-признатият в международен план съвременен български автор. Произведенията му са преведени на 25 езика. Малко преди полунощ българско време при връчването на наградата в Лондон Георги Господинов, честити 24 май на българите, като „чудо на езика“. 

Вижте още:

Още от категорията

Катя Танева разкрива лицата на женското сърце във фотоизложба

Двайсет и седем жени със своя история и личен мотив застават пред обектива на Катя Танева, за да станат част от “Лицата на женското сърце“. Фотографската изложба се открива в парка пред НДК в навечерието на Световния ден на сърцето - 29 септември...

публикувано на 28.09.23 в 05:35

Прочит на европейска поезия и проза в Нощта на литературата

Откъси от 21 европейски заглавия ще прозвучат днес в 16 населени места по време на Нощта на литературата. Целта на инициативата е публиката да се запознае със съвременна европейска поезия и проза чрез литературни четения.   Откъсите от книгите ще..

публикувано на 27.09.23 в 05:55
Къщата -музей на Иван Вазов в Берковица работи без почивен ден

„Твойта кошница е пълна с алени малини“ – Иван Вазов бил пленен от красотите на Берковския Балкан

Берковица, малко провинциално градче, потънало в зеленина, притихнало в подножието на величествения връх Ком (2016 м.), още пази спомена за Иван Вазов. Патриархът на българската литература пребивава тук от март 1879 г. до 18 септ 1880 и признава че..

публикувано на 22.09.23 в 09:10