Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нестинарски танци в село Българи

Снимка: БГНЕС-архив

Днес, в странджанското село Българи отбелязват празника на светците Константин и Елена (на 3 юни, по стар стил) с традиционни нестинарски игри. Програмата за съботния ден започва с нестинарски обред в сутрешните часове, след това, от 13 до 19 часа ще има прожекции на документалния филм "Стъпки в огъня". Той е съпътстван с фотоизложба на нестинарския обред в Посетителския информационен център "Пътят на нестинарството". Следва фолклорна концертна програма с участието на ансамбъл "Царево" към читалище "Георги Кондолов 1914", а по-късно от 21.30 започват същинските нестинарските игри. За следващия ден, 4 юни, от 10 часа е предвидено шествието с иконите до местностите "Аязмото" и "Одера" на "Св. Елена" с тъпан и гайди.

Българи е от малкото селища, където обичаят нестинарство е запазен в автентичния си вид и до днес. Всяка година, в първите дни на юни, в селото оживява зрелищният ритуал на нестинарите и танцът в транс върху огнената жарава, под звуците на нестинарски тъпан. Така жителите на Българево почитат светците Константин и Елена, покровители на тяхното село.

Историците свързват нестинарството с древни езически практики, почитащи култа към Слънцето. Заради своята неповторимост ритуалът е включен в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

Известността на странджанското село Българи като пазител на автентичните нестинарски игри все повече се увеличава. В селото има няколко къщи за настаняване, но е добре резервациите да се правят отрано, защото понякога местата не достигат, предупреждават от кметството.

Вижте също:
Снимки: Facebook/selobulgari

БНР подкасти:

Още от категорията

Пищен празник на сливата в Троян

Фестивалът на сливата е един от най-атрактивните есенни празници, който се провежда ежегодно в края на месец септември в Троян. Свързан е с основен поминък на Троянския край – отглеждането на сливовата култура, производство на троянската сливова ракия..

публикувано на 22.09.23 в 05:25

Как са се обличали гражданите преди два века

В рамките на Европейските дни на наследството, на 16 септември Националният политехнически музей представя гостуващата изложба „ Традиция и модерност – градско облекло от края на ХІХ до средата на ХХ век “. Подготвена от Общинския исторически..

публикувано на 16.09.23 в 09:49

В село Пробуда празнуват чесъна с вкусни ястия и музика

За шести път в търговищкото село Пробуда ще се проведе Празник на чесъна – традиционен за населеното място зеленчук, който се отглежда от поколения наред. Местните жители твърдят, че опиталите от пробуденския чесън не спират да го търсят заради вкусовите..

публикувано на 10.09.23 в 07:00