Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП-ДБ връща изпълнен мандат за съставяне на кабинет

Снимка: БГНЕС

“Продължаваме промяната” – “Демократична България” днес ще върне папката с изпълнен мандат за съставяне на правителство, връчена му от президента Румен Радев. За целта в 11,00 ч. на “Дондуков” 2 държавният глава ще приеме номинирания за министър-председател Николай Денков, който ще обяви състава на своя проект за кабинет.

Според договорката с ГЕРБ-СДС двете политически сили ще застанат зад експертно правителство с ротационен премиер. След девет месеца Николай Денков ще трябва да отстъпи премиерския пост на бившия еврокомисар Мария Габриел.

Една от ключовите цели на редовния кабинет и на мнозинството в този парламент, освен приемане на бюджет и влизане в Шенген и еврозоната, е цялостна съдебна реформа и работещи институции, регулатори и служби за сигурност, които да върнат доверието на гражданите и справедливостта в държавата”, обявиха в позиция от “Продължаваме промяната”.

От своя страна, Румен Радев коментира, че няма експертни кабинети. “Да, кабинетът е съставен от експерти, но политическото ръководство и политическата отговорност ще бъде носена от партиите, които застават зад това правителство. Много скоро ще проличи коя партия каква доминация има в съответните министерства”, заяви той.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарите изпепелиха местообитания на световно застрашени птици

Горските пожари през последните седмици застрашават не само хората и населените места, но и ценни природни местообитания – дом на огромно разнообразие от видове, част от които световно застрашени. За това предупреждават от Българското дружество за..

публикувано на 10.08.24 в 13:24
Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02