Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделно училище „Орфей“ и българска радиопрограма сплотяват общността ни в Линц и региона

Снимка: Българско училище „Орфей“

Броят на неделните училища в Австрия е 5, разположени във Виена, Линц, Грац, като някои от тях разполагат и с филиали в градовете Клагенфурт, Велс и Кремс – сочат данните на Министерството на образованието и науката у нас. В следващите редове ви разказваме за едно от тези средища на българщината, което носи името „Орфей“, създадено по инициатива на едноименното Българо-австрийско родителско дружество (БАРД). То се намира в град Линц и работи още от 2005 година, а от учебната 2009-2010 година е официално регистрирано като първо българско училище в провинция Горна Австрия, чийто административен център е Линц.

„Важна роля за подпомагането на нашето училище изигра и българската държава след основаването на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) през 2007 година, както и проф. Божидар Димитров докато беше начело на Държавната агенция за българите в чужбина - българските училища зад граница бяха основен приоритет за него и екипа му – разказа пред Радио България доц.д.ф.н. Димитър Дунков, един от първите преподаватели в училище „Орфей“, а в момента водещ на българска радиопрограма в Линц. – Няма да забравя жеста, който той стори за нас – за своя сметка изпрати автомобил, пълен с книги, учебници и материали. Ние, със собствени средства, също успяхме да набавим набор от книги, DVD и CD с цялата българска филмова класика. За изминалите 15 години през училището ни преминаха стотици деца. В момента в Линц те са около 30, но от създаването му сме обучили поне 300, а десетина учители се ангажираха с обучението им по български език, история, музика, изобразително изкуство.“

Димитър Дунков в студиото на австрийското „Радио България“

По думите му, родителите също не са забравени –„те посещаваха уроци по народни танци и български език за възрастни, както и по българска кухня“. От три години насам училището има и свой филиал в град Кремс, който се намира на около 1 час от Линц.

Дунков е категоричен, че превръщането на учениците в сплотена общност, зависи почти изцяло от техните родители и семейства:

„Ако в семейството има съответния стимул и емоция да доведат децата си, те започват да идват. Имат желание да се видят със своите приятели, това все пак е техният социален опит и е една от функциите на българските училища в чужбина – обяснява нашият сънародник от Австрия. – Някои от децата водят и свои приятели, които не са от български семейства и не разбират езика. Когато има някакво общоградско събитие с участието на емигрантски дружества от други страни, българските деца също се включват. За да се изгради сплотеност и чувство за солидарност, се стараем да правим екскурзии до съседни страни, а и до България. Напоследък периодично правим пикници, съчетани с кратки музикално-художествени рецитали.“

Учениците придобиват и друг важен за развитието им опит в онлайн радиопрограмата, създадена през 2003 в Залцбург, но от 2004 преместена в Линц. Нейният водещ Димитър Дунков им позволява да участват в емисиите и по този начин да научават нови неща за България. Любопитно е, че програмата, която е част от „Свободно радио“ на Горна Австрия, излъчващо на 24 езика, носи името „Радио България“, досущ като многоезичната платформа на Българското национално радио, която се гордее с традицията си, прехвърлила 8 десетилетия.

„Радио България беше една от първите две български медии в чужбина, основана от емигрант. Имаше още една, създадена пак по това време в Берн. Първите близо 150 предавания бяха предимно на немски език, защото тогава все още България беше недостатъчно позната в Австрия“ – спомня си Димитър Дунков и допълва подробности за темите и рубриките в една негова емисия:

„Бях решил в тях да каня по някой австриец и да ги водим заедно. Мислех си, че по този начин поне един нов човек ще научи нещо за България. Участваха хора от различни професии и възраст както от Линц, така и от други градове в Горна Австрия. Радиопредаването ни обхваща, различни теми, разделени на няколко рубрики. Една от тях се нарича „Векове от слава“. В нея проследяваме важни дати и личности от българската история през дадения месец. Целта е не просто да припомним тези дати, а и да ги защитим от некоректни интерпретации. Друга наша рубрика се казва „Всяка песен е една история – всяка история, една песен“. В нея представяме богатството на народното творчество. Постоянна рубрика за нас е и тази за взаимоотношенията между България и Австрия, кръстена „С гайда и йодл“. По този начин свързахме два региона в двете държави – Родопите и Алпите“- обяснява Димитър Дунков, този път пред „Радио България“  на българското обществено радио.

Снимки: Българско училище „Орфей“

По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хор Yasna Voices

Хор Yasna Voices изпълнява българска музика в Ню Йорк

Първият български женски ансамбъл в Ню Йорк Yasna Voices е част от програмата на фестивала La Casita в Линкълн Център в Ню Йорк. Последният фестивален ден, в който ще участва Yasna Voices, започва в 16,30 ч., събитието е с вход свободен. "Благодарим на..

публикувано на 21.07.24 в 14:57

"Коледа през юли" събира българите в Аделаида

Празничен обяд под мотото "Коледа през юли" организира днес Българското културно-просветно дружество в Аделаида, Австралия. Това съобщи БТА, позовавайки се на публикация във Фейсбук на настоятелството на българското сдружение. "В последната неделя на юли..

публикувано на 21.07.24 в 12:07
София и Ирина Кушлеви

Основателките на училище "Зора" в Ричмънд: Да пазим корените и българския си дух!

През 2014 г. в град Ричмънд, столицата на щата Вирджиния в САЩ, започва историята на българското неделно училище "Зора". И, ако преди десет години неговите възпитаници са едва 14, днес те са тройно повече. За да заведат детето си на българско..

публикувано на 21.07.24 в 08:48