Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Дни на българското документално кино се провеждат в Босилеград

Снимка: БТА

Начало на петдневния кино маратон беше дадено с филма „Моралът е доброто“ на Веселин Диманов, който спечели наградата на Българските филмови дейци “Васил Гендов” за най-добър дебют на документален филм за 2023 г. 

Киноразказът за живота и дейността на доц. Кристиан Таков се превърна в истински феномен, достигайки без средства за разпространение и реклама до 20 хиляди зрители в повече от 60 населени места в България, Европа, САЩ и Канада.

Вдъхновяващите идеи на доц. Таков продължават да провокират будните български умове навсякъде по света.

Прожекциите на българско документално кино продължават до 12 юни, като публиката в Босилеград ще има възможност да види още „Тодор Ушев: Невидими връзки“ на режисьора Борислав Колев; „Книга на мълчанието“ с режисьор Анри Кулев; „Ваклуш“ с режисьор Николай Василев и „JAM SESSION” на режисьора Борислав Колев.

Домакин на прожекциите  на открито е сдружение „ГЛАС“ в Босилеград, а при неблагоприятна метеорологична обстановка програмата ще се проведе в салона на КИЦ „Босилеград“.

Кино събитието е съпроводено от Изложба по стиховете на големия български поет Георги Рупчев (1957 – 2001), а в последния ден от програмата, ще има концертно изпълнение от Николай Иванов ОМ, научаваме от информация на Изпълнителната агенция за българите в чужбина.

Съставил: Елена Каркаланова

Снимки: БТА

По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

Българското гражданство ще се връчва със специална церемония

Отказалите се доброволно от българско гражданство няма да имат право на възстановяване, решиха депутатите на първо четене за промените в Закона за българското гражданство. Натурализация ще получават само неосъждани за престъпление от общ характер...

публикувано на 21.09.23 в 13:23

Вече има и втори обвиняем за побоя над Християн Пендиков в Охрид

За пореден път делото за побоя на секретаря на вече заличеното българско сдружение "Цар Борис Трети" в Охрид Християн Пендиков беше отложено. Този път причината е протест на работещите в съдебната система в Северна Македония. Адвокатът на обвинения за..

публикувано на 21.09.23 в 13:16

Канатицата вдъхновява български фестивал в Канада и любопитен музикален проект

Българската общност във Ванкувър, Канада, провежда от 21 до 24 септември фестивал на българските народни танци и шевици "Канатица" с участието на групи от цяла Северна Америка и Канада. Това е 10-ото издание на фестивала и съвпада с 20-годишнината..

публикувано на 21.09.23 в 10:15