Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален възпоменателен събор отбеляза паметта и делото на Александър Стамболийски

Снимка: Kъщата-музей на Александър Стамболийски

Стотици земеделци от цялата страна се събраха в местността Янини грамади, край с. Славовица, за да почетат паметта на Александър Стамболийски, по повод 100-годишнината от жестокото му убийство.

Според днешните приемници на земеделския водач и министър –председател на България, в лицето на „Обединени земеделци“, организатори на събитието, Александър Стамболийски остава в историята с възстановяването на страната ни през тежките следвоенни години.

При управлението на Стамболийски (1920-1923 г.) се извършват ключови реформи, приети са 316 закона, които извеждат България от втората национална катастрофа и създават работеща икономика и повишават стандарта на живот и установяват икономическа стабилност, припомнят „Обединените земеделци“.

В трудните следвоенни години, правителството на Стамболийски е прието като единственото решение за излизане от кризата. За подкрепата към земеделския водач красноречиво свидетелстват и думите на Султана Рачо Петрова, наричана „първата българска дипломатка“, за родолюбивата ѝ дейност сред чуждите мисии в страната ни.

“... Управлението отиваше все по-наляво – отбелязва тя в спомените си. – Тогава изпъкна фигурата на г-н Стамболийски. Ето човека, той ще спаси положението!Държавните мъже от буржоазните партии предават покорно властта на новия Стамболов. Чуждата преса е във възторг и в един от броевете на “Le bonsoir” срещам фразата: “Из развалините на България израсна един нов гений, който ще я спаси.” Дай Боже, си казвам аз, дано да я спаси, та ако ще нас всички да избие!“

Въпреки възторга на мнозина, представителите на буржоазията, на които Стамболийски е отнел редица привилегии, с презрение забелязват как ложите в театрите са препълнени със „селяни и селянки“. А това, което прелива чашата на негодуванието им е заканата да осъди всички национални предатели и бивши министри, уличени в подкупи, убийства и тайни заговори. Водачите на ВМРО също са настроени срещу него, защото ги обвинява за „всички политически зверства в България“ и обявява, че „няма да воюва“ със сърбите, „заради македонците“.

На 14 юни 1923 г., няколко дни след Деветоюнския преврат, в къщата им на 3 км от село Славовица, Стамболийски и неговият брат Васил са убити. И въпреки, че е прободен 97 пъти с щик, преди да издъхне, земеделският водач се подписва с кръвта си на стената на къщата.

След убийството му, започва кървава разправа с последователите му от режима на проф. Александър Цанков.

Днес, сто години по-късно, земеделците и гостите на националното поклонение поднесоха венци и цветя в костницата на Александър Стамболийски, в местността Янини грамади.

Сред официалните лица бяха Кирил Петков и земеделският министър Кирил Вътев, които изтъкнаха, че българското земеделие трябва да бъде превърнато в национален приоритет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България измоли своя патриарх

В деня на Вси Светии, когато Православната ни църква отбелязва Събора на 12-те апостоли и паметта на всички знайни и незнайни Христови мъченици и изповедници, миряните в България бяха възнаградени за вярата си. Едва ли има по-щастлив от Божия народ,..

публикувано на 01.07.24 в 12:40

Почитаме българските светии

На днешния ден православната ни църква отдава почит на историческите личности, живели по нашите земи от първи век досега и канонизирани за светци. Всички те са били хора на вярата и духа и с делата си са заздравявали спойката между църквата, народа и..

публикувано на 30.06.24 в 06:00

Единственият храм с името на светиите Петър и Павел в София

Като един човешки живот на 90 години, съдбата на столичния храм "Св. Апостоли Петър и Павел" е изпълнена с възходи и неблагополучия, с терзания, но в крайна сметка и със спасение. Това е може би един от най-малко познатите храмове в София и в същото..

публикувано на 29.06.24 в 06:30