Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тече процедура за връщане на началното име на гимназията в Босилеград

Снимка: БТА / ФАР

Княгиня Мария Луиза, дъщеря на цар Борис III, отправи чрез българското посолство в Белград писмо до Националния съвет на българското национално малцинство в Сърбия и Община Босилеград. В него дава съгласие за връщане на началното име на Гимназията в Босилеград – „Княгиня Мария Луиза”. Над 30 години училището се нарича само Гимназия, а от откриването през 1941 г., няколко пъти е сменяла името си. Община Босилеград и Националният съвет на българското малцинство в Сърбия миналата година задвижиха инициативата за връщане на първоначалното име.

Стефан Стойков, председател на Националния съвет на българското национално малцинство в Сърбия и зам.-кмет на Община Босилеград, каза, че очаква до края на юни Общнският съвет на Босилеград да реши за промяна на името, след което ще се поиска съгласие от сръбското министетството на образованието за промяна на името.

Очакванията са от новата учебна година, през септември, Гимназията в Босилеград отново да носи първото си име „Княгиня Мария Луиза“, предава БТА.


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дни на българското документално кино в Босилеград

В Босилеград, Сърбия, започва Второто издание на "Дни на българското документално кино", чийто организатор е Сдружение "ГЛАС".  Част от своето творчество ще представят Георги Тошев, Борислав Колев, Мария Ландова, Христо Петков, Калин Илиев,..

публикувано на 10.09.24 в 06:45

Българското школо "В. Левски" в Баркинг открива учебната година

На 9 септември отваря врати за новата учебна 2024/2025 година българското школо "Васил Левски" в Баркинг, Великобритания. "Нямаме търпение да напълните класните стаи, за да учим и да се забавляваме заедно", споделиха във Фейсбук дни преди първия..

публикувано на 09.09.24 в 16:51

24 българки от 19 държави са номинирани за "Българка на годината"

За поредна година Изпълнителната агенция за българите в чужбина ще връчи ежегодната награда "Българка на годината – Света Злата Мъгленска 2023" на официална церемония, която ще се проведе през октомври. За престижното отличие са номинирани 24..

публикувано на 09.09.24 в 15:45