Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради поройни валежи обявиха частично бедствено положение в Етрополе

Снимка: Виолета Ценкова

Обявено е частично бедствено положение в Етрополе след проливния дъжд през нощта. Трите местни реки излязоха от коритата си, съобщи пред БНР Станка Димитрова, зам.-кмет на града. Спасен е от заливане е важен мост към помпената станция, откъдето се подава питейната вода за града. Има наводнени къщи. Хората сами изпомпват водата. Помагат и пожарни екипи дошли от Златица и Пирдоп. Пречиствателната станция за отпадни води също е залята,но няма риск за населението. Няма обаждания за пострадали, които не могат да се справят, но ситуацията е тежка, допълни Димитрова. В четвъртък комисия ще описва щетите след наводнението. 

Отава в сила бедственото положение в трите общини в Монтанско, които пострадаха от проливния дъжд в понеделник, въпреки че ситуацията в Георги Дамяново и Монтана вече се нормализира. 80 военни помагат на засегнатите в Берковица. Очаквам да дойдат и още военни от Белене с тежка техника, която вече да започне да разчиства и улиците от наносите, от разрушения асфалт, каза областният управител Валери Димитров. Очаква се и пристигането на доброволци.

На 15 юни жълт код за опасни валежи е обявен за редица области в Западна България. В областите Видин, Враца, Монтана, София област и град, Перник, Ловеч, Кюстендил, Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали се очакват количества на валежите да са над 35 литра на кв. м.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Родителски организации защитиха Закона за предучилищното и училищното образование

Около 40 родителски организации от цялата страна подкрепиха промените в Закона за предучилищното и училищното образование, забраняващи пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата. Според тях Конституцията позволява ограничаване на..

публикувано на 25.08.24 в 12:22

Естония пуска две евромонети по дизайн на българина доц. Светлин Балездров

Естонската централна банка пусна колекционерска монета, чието художествено оформление е дело на българския дизайнер и преподавател в Националната художествена академия доц. Светлин Балездров. Монетата с номинал от 8 евро е изработена от сребро, има..

публикувано на 25.08.24 в 11:23

Спомен за оперния бас Борис Христов като емблема на България от края на XX в.

Фотоизложба, посветена на личността на големия български оперен бас Борис Христов може да бъде разгледана до 28 август в София. Експозицията се организира от отдел "Култура, археология и културно наследство" на община Пловдив и е по повод 110 години..

публикувано на 25.08.24 в 10:05