Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

България се присъедини към страните доставящи снаряди за Украйна

Тодор Тагарев
Снимка: БГНЕС

България, Дания, Германия и Люксембург се присъединиха към Многонационалната инициатива на НАТО за складиране на боеприпаси (MAWI). Тя играе ключова роля за осигуряване на възможност за предварително разполагане на запаси от боеприпаси в подкрепа на многонационалните бойни групи на НАТО на източния фланг на Алианса, съобщи сайта на НАТО. В отговор на руската агресия в Украйна през февруари 2022 г. пакта реши да подсили четирите многонационални бойни групи в източната част на Алианса и да добавят още четири. Съюзниците работят и по предварителното разполагане на повече оръжия и оборудване, за да останат подготвени за всяка потенциална заплаха.
В интервю за "Politico" министърът на отбраната Тодор Тагарев заявява, че България ще увеличи подкрепата си за Украйна с муниции. Тагарев посочва, че доставката на изтребители МИГ-29 и противовъздушни системи ще бъде "предизвикателство", защото те са нужни на България. Той изразява силно безпокойство от влиянието на Москва в България и допълва, че обмисля създаване на нова специализирана структура за борба с руската дезинформация. "Руската посланичка и някои политически партии, както и влиятелни политици говорят на един и същ език и той не е езикът на нашите съюзници", заключава Тагарев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили на парад в Бургас

XVII парад на класически автомобили и мотоциклети ще се проведе в Приморския парк в Бургас в събота, от 10 до 14,30 ч. Над 150 колекционери от Бургас и страната ще се включат в него, каза за БНР Бургас Димо Джамбазов, председател на Сдружение авто..

публикувано на 05.07.24 в 17:15

Мотористи се събират на събор край пещерата Леденика

От 5 до 7 юли поляните край пещерата Леденика до Враца ще се превърнат в мотостолица на България. Стотици любители на високите скорости от цялата страна ще вземат участие в поредното издание на Националния мотосъбор Враца – Леденика...

публикувано на 05.07.24 в 09:10

Фестивал на пясъчните фигури се открива в Бургас

Фестивалът на пясъчните фигури се завръща за 17-о поредно лято в крайморския град Бургас. Той ще отвори врати за посетители на 5 юли в парк „Езеро“, предаде БТА. Специално представление по повод откриването ще изнесат балетна школа „Марина..

публикувано на 05.07.24 в 08:05