Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И.Д. главен прокурор Борислав Сарафов призова за ненамеса в съдебната система

Борислав Сарафов
Снимка: БТА

В позиция, разпространена през БТА, и.д. главен прокурор Борислав Сарафов призова за ненамеса в съдебната система и спазването на принципа на разделение на властите. Призивът на главния прокурор е във връзка с изказванията на представители на политическите партии, които остро осъдиха избирането му за временно изпълняваш длъжността главен прокурор от прокурорската колегия във ВСС. ПП-ДБ дори настояха Сарафов веднага да подаде оставка и заплашиха, че ако не го направи правосъдният министър ще предприеме всички възможни действия за преразглеждане на решението за избора на ВСС.

В отговор, Сарафов изтъкна в позицията си, че гаранция за устоите на демократичното общество е ненамесата на законодателната и изпълнителната власт в дейността и функционирането на съдебната власт.

„Всички участници в политическия процес, осъществяващи функции на държавно управление, извън съдебната система, следва стриктно да съблюдават духа и буквата на Конституцията на Република България и да се въздържат от намеса, изразяваща се в пряко въздействие или внушения, които накърняват устоите на правовата държава. Призивите за реформи в съдебната система следва да намерят реализация чрез законодателство и решения в рамките на компетенциите, за да се възстанови нарушения баланс между властите в интерес на обществото", заключава Сарафов.

По-рано днес вицепрезидентът Илияна Йотова изтъкна, че назначението на Сарафов е изцяло в компетенциите на съдебната власт и определи реакцията на „ една от партиите“ като „опит да се набърка в независимата съдебна система“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещините настъпват и през новата седмица

В понеделник отново ни очаква слънчево и горещо време. Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но без валежи. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в София – около 37°. По Черноморието ще бъде слънчево с..

публикувано на 14.07.24 в 18:30
Димитър Главчев

Премиерът следи ситуацията с пожарите в цялата страна

Служебният премиер Димитър Главчев и директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов са в постоянна комуникация за ситуацията в страната, информират от пресцентъра на Министерския съвет. От съобщението става ясно, че в борбата с пожарите..

публикувано на 14.07.24 в 15:36

Маршируващи звезди от България се представиха на световен фестивал в Цюрих

Български деца от марчинг бенд “Marching Stars” участваха в Осмия Световен младежки музикален фестивал в Цюрих. В двудневния форум се представиха 80 младежки оркестъра от цял свят с близо 4 хил. музиканти. Американската мечта на Тодор Цачев се..

публикувано на 14.07.24 в 14:12