Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът има резерви по процедурата за избора на и.д. главен прокурор

Снимка: БТА

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет няма да обсъжда на 20 юни избора на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор, каза преди заседанието на колегията съдия Атанаска Дишева. Указът на президента Румен Радев за освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор вече е обнародван в "Държавен вестник".

"Това, което се случва в момента някак навява на съмнения, че парламентарно представените политически партии търсят да назначат свой човек на стола на главния прокурор", коментира президентът Радев на енергийна конференция в София избора на Сарафов. Президентът призова "обществото да следи и упражнява всевъзможен контрол" върху Сарафов, защото според Радев процедурата по избора му "не е преминала през задълбочени обсъждания за професионални и морални качества" на магистрата.

"Не знам откъде президентът Радев вади тези заключения. Нито законодателната, нито изпълнителната власт трябва да излизат от правомощията си". Така премиерът Николай Денков отговори от Пампорово на коментара на президента Радев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

40 градуса максимална температура

В неделя ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 35° и 40°, в София – около 36°. В планините ще бъде слънчево, следобед с купеста облачност. Ще духа..

публикувано на 13.07.24 в 18:30

Пожарите не застрашават населени места

Няма застрашени населени места от избухналите пожари в страната, каза за БНР главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”. “ Имаме големи пожари като фронт и като площи в района на..

публикувано на 13.07.24 в 11:45

Откритата статуя в Хераклея Синтика вече е в петричкия музей

Голямата мраморна статуя, открита неотдавна в античния град Хераклея Синтика, беше преместена в Историческия музей в Петрич. Хераклея Синтика възнагради археолозите с ново значимо откритие Античният град Хераклея Синтика разкрива своите тайни..

публикувано на 13.07.24 в 09:42