Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дните на румънската култура в Балчик започват с пъстра изложба

Снимка: dvoreca.com

На 23 юни в каменната зала на "Културен център "Двореца" в Балчик ще бъде открита изложбата "Румънски традиции". Тя поставя началото на Дните на румънската култура, които се провеждат в курортния град в партньорство с най-стария културен център в Румъния "Михай Еминеску". Изложбата може да бъде видяна до 2 юли. 

Картините са визуално пътешествие в румънската традиция, отразяват румънската идентичност чрез пъстротата на народни носи и пейзажи от страната. При откриването актрисата Клаудия Мотя ще изпълни фрагмент от "Кралски монолог", мултимедиен спектакъл, предлагащ безпрецедентно пътуване в живота на някои румънски култови личности като поета Михай Еминеску, поетесата Кармен Силва, Константин Бранкуш, Чела Делавранча. На 1 юли на Открита сцена – Двореца фолклорен ансамбъл "Дорулецул" ще изпълни традиционни румънски танци. Дните на румънската култура са част от фестивалната програма In the Palace – Balchik 23.


По публикацията работи: Иван Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димка Владимирова

Напусна ни народната певица Димка Владимирова

Тя е родена е на 28 юли 1935 г. в странджанското с. Бистрец. На 17 години се явява на конкурс в Държавния ансамбъл за народни песни и танци в София, където е одобрена за хоровия състав на Филип Кутев.  Владимирова е сред основателките на Ансамбъла за..

публикувано на 12.07.24 в 12:17
Найден Тодоров

Няма административен капацитет в Национален фонд "Култура"

В отговор на депутатски питания служебният министър на културата маестро Найден Тодоров заяви, че щатната бройка в Националния фонд култура е 11 човека. Те трябва да разпределят милиони евро за културата по Плана за възстановяване и устойчивост. Според..

публикувано на 10.07.24 в 12:25
Проф. Красимир Станчев

Проф. Красимир Станчев: С езика човек може да си служи за всякакви цели – от най-миролюбиви до обявяването на война

" Гаснещият огън често пъти се разгаря отново благодарение на няколко оцелели въгленчета." С тези топли думи професорът по славянска филология Красимир Станчев вдъхва надежда, че изтляващият интерес към българската азбука, българския език и..

публикувано на 09.07.24 в 10:40