Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Стоичков е увековечен с паметник в Харманли

Снимка: БГНЕС

Най-разпознаваемият българин в света, футболната ни легенда Христо Стоичков се сдоби със свой паметник в Харманли. Именно след добри мачове за местния „Хеброс“ Камата, както е известен Стоичков, бива привлечен в българския гранд ЦСКА, откъдето започва и възходящата му кариера.

Монументът представлява обувка от бронз, дълга повече от метър, заедно с 90-сантиметрова топка, а зад тях е поставена и фланелка с номер 8 – този, с който Стоичков играе и на Мондиала през 1994 година в САЩ, когато българският национален отбор достигна четвърто място в света. На камъка са изписани и всички отбори, в които световноизвестният футболист е играл – „Марица“ - Пловдив, „Хеброс“ - Харманли, ЦСКА, „Барселона“ (Испания), „Парма“ (Италия), „Ал Насър“ в Саудитска Арабия, „Кашива Рейсол“ в Япония и „Чикаго Файър“ и „ДиСи Юнайтед“ в САЩ.

„Не можах да сдържа сълзите си! Тук, на стадиона в Харманли, тръгнах по пътя! Благодаря на моите колеги, благодаря на всички в Харманли! Скулптурата до стадион „Хеброс“ е великолепна“ - сподели в социалната мрежа Стоичков.

По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Юлиана Янева

Юлиана Янева извоюва втора олимпийска квота в женската борба

Юлиана Янева спечели четвърта олимпийска квота за българската борба и втора при жените. На турнира в Истанбул тя победи монголката Даванасан Енкх Амар в квалификационен двубой на 76 кг. Другата българка Мими Христова загуби на полуфинала на 68 кг..

публикувано на 11.05.24 в 09:29

Над 1200 бегачи на маратона във Варна в неделя

Рекордните над 1200 бегачи се очаква да участват в маратона на черноморския ни град Варна в неделя, 12 май. Заради големия интерес се наложи организаторите да подготвят допълнителни стартови номера. Участниците ще избират между три дистанции -..

публикувано на 08.05.24 в 11:05
Боряна Калейн

Три златни и един сребърен медал за Калейн и Николова на финалите на Европейската купа в Баку

Четири медала завоюваха българските състезателки на финалите на отделните уреди на първата Европейска купа по художествена гимнастика, която се провежда в Баку. Боряна Калейн спечели златен медал на топка и на лента, както и сребърен на обръч, а..

публикувано на 05.05.24 в 12:26