Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира "Персина на велосипед“ – първата регионална дестинация на веломаршрута "Дунав Ултра"

4
Снимка: dunavultra.com

Белене и Никопол са домакини на първата регионална дестинация на веломаршрута "Дунав Ултра" – "Персина на велосипед". Събитието ще се проведе на 1 юли и включва колоездачна обиколка по живописен исторически маршрут свързващ двата крайдунавски града, съобщава БТА.

Участниците ще бъдат разделени в две категории: "Състезание" и "Хоби". Първите ще бъдат предизвикани да изминат дистанцията за най-кратко време. Останалите ще се забавляват да преодолеят трасето с мобилно приложение, следвайки предварително маркирани контролни точки.


В деня на събитието, непосредствено до река Дунав, ще бъде обособена специална зона за развлечения. Освен това, организаторите са подготвили допълнителни активности като разходка-сафари с рибарски лодки около остров Персин, посещение на т. нар. български Малдиви около Никопол, приключение с каяци и наблюдение на птици. Събитието ще предложи множество забавления, музика, томболи и DJ парти.

"Персина на велосипед" е част от поредицата събития по повод 10-ата годишнина на маршрута "Дунав Ултра“ и се осъществява с финансовата подкрепа на общините Белене, Никопол и фондация "Америка за България".


Традиционният преход за масово изминаване на маршрута "Дунав Ултра" тази година ще стартира на 5 септември от Видин. Колоездачите ще преминат през над 700 км по живописни отсечки около Дунав до Дуранкулак. През миналата година велопоходът бе белязан от рекорди – рекорден брой участници – над 160 от България и Румъния, рекорден брой партньорски общини – 12, съобщава БТА.

Вижте още:

Съставил: Венета Николова

Снимки: dunavultra.com, Facebook / Dunav Ultra

По публикацията работи: Иван Петров

Галерия

Още от категорията

Бургазлии се насладиха на високите температури на плажа

Топлото време предизвика стотици бургазлии и гости на града да направят първия си плаж за Новата година. В ранния следобед температурата достигна 20 градуса, а на морската вода – 9 градуса. Някои от хората предпочетоха разходката край морския бряг,..

публикувано на 24.02.24 в 16:14
Епископската базилика на Филипопол в Пловдив

Седем нови дестинации сред 100-те национални туристически обекта

Епископска базилика на Филипопол и късноантичната сграда „Ейрене” в Пловдив вече са част от 100-те национални туристически обекта в България. Това реши Координационният съвет на Националното движение „Опознай България - 100 национални туристически..

публикувано на 22.02.24 в 14:52
Снимка: facebook.com/kreposttamogilitsa

Поречието на Горна Арда – само за приключенци, ценители на дивата природа и гурме

Поречието на река Горна Арда в Западните Родопи крие цяла поредица от малки села с типични каменни родопски къщи и тиклени покриви, а местното население успешно развива селски и приключенски туризъм. Смилян, Горна Арда, Могилица, Сивино и още няколко..

публикувано на 21.02.24 в 11:35