Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правната комисия се обяви против референдум за еврото

Снимка: БТА

Правната комисия в Народното събрание отхвърли предложението да бъде проведен референдум за запазване на българския лев като единствена официална валута до 2043 г. Въпреки че мнозинството от депутатите гласуваха “против” инициативата на “Възраждане”, документът ще бъде обсъден в пленарната зала. Според експерти по конституционно право парламентът е компетентен да разгледа въпроса за националното допитване, но не е длъжен да го проведе. 

“Подобен референдум ще разклати сериозно постигнатия напредък на България за приемането й в еврозоната”, изтъкна управителят на БНБ Димитър Радев. Явор Божанков от ПП-ДБ заяви, че референдумът е противоконституционен. Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов пък каза, че въпросът отговаря на изискванията на закона, припомняйки, че са събрани 470 хил. валидни подписа.  

“Против” провеждането на допитването гласуваха от ПП-ДБ и ДПС, “за” се обявиха от “Възраждане”, “БСП за България” и “Има такъв народ”, а от ГЕРБ-СДС се въздържаха.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дрескод "българска шевица" за първия учебен ден в училище в Кърджали

Със специален дрескод ще започне на 16 септември новата учебна година в Средно училище "Йордан Йовков" в град Кърджали. Мотиви на български шевици ще са задължителни за облеклото на всички учители и ученици в училището в първия учебен ден...

публикувано на 15.09.24 в 19:10
Септември в Осоговската планина

Повече облаци и малко слънце в първия учебен ден

През нощта облачността ще е значителна и на места главно в централните райони ще има валежи от дъжд. Сутринта в котловините и низините ще се образува мъгла. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще са между 6° и 11°,..

публикувано на 15.09.24 в 18:10

30 000 души аплодираха Андреа Бочели в София напук на лошото време

Близо 30 000 души аплодираха Андреа Бочели, който в съботната вечер на 14 септември празнува 30-годишната си кариера. Публиката се стече за двучасовия спектакъл на италианския тенор на националния стадион „Васил Левски“ въпреки дъждовното време. На сцената..

публикувано на 15.09.24 в 11:46