Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работилници за сумие, хайку и японска калиграфия в София

Снимка: Pixabay

През почивните дни Интер Експо център е домакин на ателиета за хайку, японска калиграфия и сумие (рисуване с туш) „Вишнев цвят“, „Бамбук“ и „Лотос“. Любителите на японското изкуство ще бъдат запознати с техниките за рисуване на едно от най-емблематичните растения в канона на сумие – цъфналите вишни, а също и бамбук и лотос.

В ателието за калиграфия пък ще бъдат представени основните хоризонтални и вертикални черти, използвани в японското писмено изкуство, както и трите основни стила: кайшо (стандартен стил), гьошо (бързопис) и сошо (арт бързопис). За почитателите на класическото хайку също има работилница, където могат да се запознаят със структурата на хайку, както и с някои основни естетически принципи и подходи при писането му, сезонни думи (киго) и др.

Всеки участник ще има възможност да напише по едно авторско хайку, вдъхновено от 4-те сезона: Пролет, Лято, Есен и Зима и да участва в конкурса за хайку на БХС „Сезони – 2023“.


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рами Киуан

В Париж на олимпиадата Киуан победи поляк и ще се изправи срещу австралиец

Европейският шампион по бокс в категория до 75 кг Рами Киуан направи успешен олимпийски дебют и се прицели директно в златния медал на игрите в Париж 2024. В откриващия си мач от олимпийската категория до 71 кг националът от Червен бряг победи с..

публикувано на 28.07.24 в 16:11

60 метрова трапеза сближи съседи и столичани в София

„Донеси храна. Опознай съседа", под това мото община „Оборище“ организира „Голямата маса“. В събота общата трапеза затвори за коли централната столична улица „Екзарх Йосиф“. Опънатата 60 метрова маса събра съседи, но също гости и туристи. Край масата с..

публикувано на 28.07.24 в 15:41

Български момичета спечелиха медали на Европейската олимпиада по информатика

С 3 медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика на четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета. Надпреварата се проведе от 21 до 27 юли 2024 г. във Велдховен, Нидерландия, съобщи ръководителят на отбора..

публикувано на 28.07.24 в 14:14