Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В блока „Хан Аспарух“ край Варна прогнозират, че има 13 млрд. куб. м. газ

Снимка: архив БНР

Френската компания Total и австрийската OMV, които проучват черноморските залежи на газ очакват да намерят 13 млрд. куб. м близо до Варна. Това са заявили двете компании пред парламентарната комисия по енергетика. Новината съобщи във фейсбук председателят на комисията Делян Добрев. Той ще предложи държавата да се включи като акционер в консорциума с до 35% дял. Депутатът ще внесе проекторешението през новата седмица.

Добрев, който е и бивш енергиен министър изтъква, че България годишно ползва 2,5 млрд. кубика. Докато очаквания добив на български газ в българската специална икономическа зона в Черно море ще е 5 пъти по-голям и страната ще може да изнася синьо гориво за Европа. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Испания изпраща два самолета в помощ на борбата с пожарите

По Механизма за гражданска защита на ЕС Испания е заявила, че ще изпрати два самолета, всеки с вместимост около 6 тона в помощ за борбата с пожарите у нас. Вероятно летателните машини ще могат да се включат в гасенето още в утрешния ден, съобщи министърът..

публикувано на 19.07.24 в 16:39

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, но има отменени и забавени полети

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, който възпрепятства компании от цял свят, съобщиха за БТА от пресцентъра на столичния аеропорт.  От там уточниха, че дори да има отменени или закъснели полети, те ще бъдат заради други засегнати..

публикувано на 19.07.24 в 12:50

На 22 юли ще бъде връчен и върнат втория мандат за съставяне на правителство

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство в понеделник - 22 юли, на кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание "Продължаваме промяната - Демократична България"..

публикувано на 19.07.24 в 12:48