Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В блока „Хан Аспарух“ край Варна прогнозират, че има 13 млрд. куб. м. газ

Снимка: архив БНР

Френската компания Total и австрийската OMV, които проучват черноморските залежи на газ очакват да намерят 13 млрд. куб. м близо до Варна. Това са заявили двете компании пред парламентарната комисия по енергетика. Новината съобщи във фейсбук председателят на комисията Делян Добрев. Той ще предложи държавата да се включи като акционер в консорциума с до 35% дял. Депутатът ще внесе проекторешението през новата седмица.

Добрев, който е и бивш енергиен министър изтъква, че България годишно ползва 2,5 млрд. кубика. Докато очаквания добив на български газ в българската специална икономическа зона в Черно море ще е 5 пъти по-голям и страната ще може да изнася синьо гориво за Европа. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев разговаря с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски

В Скопие се оправдават с липсата на редовно правителство в София

Българският президент Румен Радев разговаря с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски по време на форума в двореца "Бленъм" във Великобритания. Държавният глава е изразил надежда, че Скопие ще ускори изпълнението на двустранния Договор за..

публикувано на 19.07.24 в 10:16

Общините Белоградчик и Княжевац провеждат традиционен пограничен събор

От 19-ти до 21-ви юли отварят българо-сръбската граница за международния събор на прохода "Кадъ Боаз". Организатори на най-големия международен събор на Балканите са община Белоградчик от България и община Княжевац от Сърбия, предава БТА. В смесената..

публикувано на 19.07.24 в 10:12

На всеки 20 минути в страната се подава сигнал за нов пожар

"В селата Крайнево, Воден и Шарково работим на 3 фронта. На всеки 20 минути постъпва сигнал за нов пожар в страната - каза на брифинг служебният вътрешен министър Калин Стоянов в с. Мамарчево, община Болярово. - Няма опасност за хората. Единият пожар в..

публикувано на 19.07.24 в 09:25