Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 11 юли вечерта над България с тътен и блясък е прелетял метеорит

Снимка: Facebook/БНР - Радио Видин

Метеорит прелетя над България и се взриви в атмосферата над Румъния. На 11 юли в 21.49 метеоритът е бил забелязан над София. Информацията за паднал метеорит беше потвърдена от Националния център по метеорология и хидрология, както и от Министерството на вътрешните работи. Най-интензивно е било явлението придружено от силен блясък и тътен над Северозападна България.

Няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети, съобщи директорът на Областната дирекция на полицията във Видин Петър Коцин пред БНР. По данни на румънските власти, става дума за метеорит, който се е взривил в атмосферата и е паднал на тяхна територия.

Това е така наречената падаща звезда с по-големи размери. Тя предизвиква светлинни и звукови ефекти, коментира пред БНТ Любомир Илиев от Института по астрономия в Българската академия на науките. По думите му явлението се нарича болид.

Доц. Никола Петров от обсерваторията в Рожен каза пред "Нова телевизия" че метеоритът е прелетял и е наблюдаван над територия с обхват до 400 км. "Каменни късове от микрочастици са астероиди, когато се движат между планетите, ако изгорят в атмосферата са метеор, ако достигнат земната повърхност са метеорит. Всички метеори започват да горят на разстояние около 100 км над земята", поясни ученият. Той добави, че наблюдаваният обект е бил с размер колкото футболна топка и е летял със скорост до 20 км в секунда или 20 пъти по-бързо от изстрелян куршум.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Боксьорът Борис Георгиев-Моката, 1952 г.

Българите – на Олимпийски игри

В продължение на 19 дни повече от 10 хиляди спортисти от 206 държави ще мерят сили в 32 различни дисциплини. България ще бъде представена от 46-има спортисти. Това е един от най-малките състави на страната ни на летни игри досега. С..

публикувано на 26.07.24 в 14:55

За българите ЕС е демокрация, човешки права, законност и стандарт на живот

Българите ценят в ЕС най-много демокрацията, човешките права, върховенството на закона и стандарта на живот, сочат данните на "Евробарометър", представени на 26 юли от Еврокомисията, предава БТА. Попитани кои са силните страни на ЕС 38%, от българите..

публикувано на 26.07.24 в 14:16

Приемат кандидатури за резиденция за литературни преводачи от български

До 9 октомври е крайният срок за кандидатстване за изследователски резиденции за литературни преводачи от български език по проекта Archipelagos, съобщи фондация "Следваща страница". Резиденциите ще се състоят в Къщата за литература и превод в София през..

публикувано на 26.07.24 в 13:51