Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 11 юли вечерта над България с тътен и блясък е прелетял метеорит

Снимка: Facebook/БНР - Радио Видин

Метеорит прелетя над България и се взриви в атмосферата над Румъния. На 11 юли в 21.49 метеоритът е бил забелязан над София. Информацията за паднал метеорит беше потвърдена от Националния център по метеорология и хидрология, както и от Министерството на вътрешните работи. Най-интензивно е било явлението придружено от силен блясък и тътен над Северозападна България.

Няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети, съобщи директорът на Областната дирекция на полицията във Видин Петър Коцин пред БНР. По данни на румънските власти, става дума за метеорит, който се е взривил в атмосферата и е паднал на тяхна територия.

Това е така наречената падаща звезда с по-големи размери. Тя предизвиква светлинни и звукови ефекти, коментира пред БНТ Любомир Илиев от Института по астрономия в Българската академия на науките. По думите му явлението се нарича болид.

Доц. Никола Петров от обсерваторията в Рожен каза пред "Нова телевизия" че метеоритът е прелетял и е наблюдаван над територия с обхват до 400 км. "Каменни късове от микрочастици са астероиди, когато се движат между планетите, ако изгорят в атмосферата са метеор, ако достигнат земната повърхност са метеорит. Всички метеори започват да горят на разстояние около 100 км над земята", поясни ученият. Той добави, че наблюдаваният обект е бил с размер колкото футболна топка и е летял със скорост до 20 км в секунда или 20 пъти по-бързо от изстрелян куршум.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Кметът на София Васил Терзиев

Кметът на София е амбициран да превърне столицата в град с нулеви емисии до 2030 г.

Една от амбициозните ни цели е София да бъде град с нулеви нетни емисии до 2030 г. Това обяви столичният кмет Васил Терзиев на откриването на 61-вата сесията на Междуправителствителствения панел по изменение на климата (IPCC). София е домакин на форума от..

публикувано на 27.07.24 в 12:25