Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бесарабски българи от Украйна ще участват в конкурсната програма на "Рожен-2023"

Снимка: rozhen.bg

Близо 4000 изпълнители от всички фолклорни области на България ще участват в Националния събор на народното творчество и животновъдство "Рожен-2023", който ще се проведе от 14 до 16 юли. Тази година в конкурсната програма на събора ще се представят и украински фолклорни състави от Болград и с. Криничне, в Одеска област, съобщава Община Смолян, която е организатор на събитието.

Общо 160 певчески и инструментални групи, 195 индивидуални изпълнители, 90 танцови състава и 20 групи за народни обичаи ще се изявяват на 4 сцени в рамките на конкурсната програмасъобщават от Фондация "Наследство в бъдещето".

Украинските състави ще представят Центъра за култура и отдих от Болград и Дома на културата в село Криничне. Част от бесарабските изпълнители, които съхраняват българския фолклор, са участвали и на предишно издание на Роженския събор. Напомняме, че в Одеска област живее компактна група бесарабски българи, които не са изгубили българското си самосъзнание и връзката със старата си родина. На Роженските поляни ще прозвучат енигматичните български песни "Излел е Делю Хайдутин", "Хубава си, моя горо", "Калино моме" и други, в изпълнение на участниците от Украйна. Бесарабските българи ще се включат и в Голямото хоро, което ще се извие в 12 часа, във всеки един от съборните дни.

И още един важен акцент от програмата на Националния съборна народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2023. На 13 юли, ден преди официалното му начало, на Роженските поляни ще бъде открит първият монумент на българското знаме – Пилон "Рожен".

Над 400 реконструктори, артисти, певци, музиканти и каскадьори ще се включат в зрелищен спектакъл с исторически възстановки в подножието на монумента. Тържествената церемония по издигането на националния флаг на Република България на 111 метра височина и откриването на Пилон "Рожен" ще е в 21:00 часа. След това, присъстващите ще извият голямо хоро. Празникът ще продължи с още изненади от организаторите и ще завърши с огнено шоу-заря, съобщава още Фондация "Наследство в бъдещето", инициатори на проекта.

Традицията на поляните в родопския проход Рожен да се представя традиционната българска култура – музика, обичаи, обредност, словесен фолклор, танци, облекла и носии, заедно с традиционния български поминък вече има 125-годишна история.

"Малко събития в България могат да се похвалят с такава годишнина. Продължаваме една традиция, надграждаме я и правим всичко възможно посетителите наистина да отнесат със себе си частица от тази магия, наречена Рожен", категоричен е председателят на фондацията Симеон Караколев.

Вижте още:

Съставила: Венета Николова

Снимки: rozhen.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорният фестивал "Мир на Балканите" събира различни етноси в Дупница

23-ият Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите" събира от 30 май до 2 юни в гр. Дупница танцови състави от цяла България. Според регламента на събитието, което не е с конкурсен характер, участниците ще изпълняват танците си с..

публикувано на 30.04.24 в 05:05
Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30