Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще изпрати на Украйна бронетранспортьори

Ивайло Мирчев
Снимка: БГНЕС

Управляващото мнозинство и ДПС ще предложат София да изпрати на Киев военна помощ от около 100 бронирани бойни машини. Те са от резервите на жандармерията, каза пред bTV депутатът Ивайло Мирчев. Машините са отпаднали от употреба и не са излизали от складовете. 

От официалната кореспонденция между САЩ и България има знак, че срещу предаването на складираните бронетранспортьори, страната може "да получи американска помощ". Предлаганите бронетранспортьори са били във вътрешни войски по времето на т.нар. Възродителен процес, но никога не са били използвани. Част от тях трябва да се ремонтират, обясни Мирчев. 

Инициативата е подкрепена от премиера Николай Денков, министрите на отбраната и вътрешните работи и парламентарната комисия по отбраната, обясни Мирчев. Той коментира, че за последните 16 месеца Украйна е закупила от България оръжия за 2,5 млрд. евро, като до края на годината сумата ще достигне 3,5 млрд. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Сърбия арестуваха един от най-големите наши контрабандисти

Никола Николов - Паскал, смятан за един от най-големите контрабандисти, е арестуван в Сърбия при съвместна акция на българските и сръбските специални служби. Шефката на Агенция “Митници” е задържана за 72 часа Съдът остави в ареста..

публикувано на 29.09.24 в 10:53

Около милион чуждестранни туристи са посетили български музеи през м.г.

988 хил. чуждестранни туристи са разгледали експонатните сбирки в българските музеи през 2023 г., показват данните на Националния статистически институт. Това е увеличение с 56,4% спрямо предходната година, каза зам.-министърът на туризма Павлин..

публикувано на 29.09.24 в 09:04

Дипломати играят футбол с отбор от бежанци в благотворителен турнир

Представители на дипломатическите мисии в София заедно с отбор на бежанците и младежки и студентски организации ще участват днес в благотворителен футболен турнир на терените на Националната футболна база “Бояна” в столицата. Събраните средства по..

публикувано на 29.09.24 в 07:00