Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македонската прокуратура обвинява българин, че цитира Иван Михайлов

Любчо Георгиевски
Снимка: БГНЕС

На 14 юли в Битоля е насрочено първото заседание по делото срещу Любчо Георгиевски, председател на Сдружението Културен център „Иван Михайлов”. Той е обвинен за разпространение на расистки и ксенофобски материали по електронен път и вече беше разпитан от прокуратурата в Битоля през декември 2022 г., по сигнал на опозиционната партия Левица. Според Насер Рауфи, адвокат на Георгиевски, от прегледаните материали по време на разпита е ясно, че представените доказателства са "исторически факти, снимки и цитати предимно на Иван Михайлов". 

През април Георгиевски е разпитван по същите обвинения в прокуратурата, но този път по сигнал на македонската Комисия за превенция и защита от дискриминация. Със специална промяна в Закона за фондациите и сдруженията, сдружението "Иван Михайлов" в Битоля беше заличено, заради неприемливото, според Скопие име на Иван Михайлов, предава БТА.


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Тараклия отбелязаха 172 години от рождението на Олимпий Панов

В Тараклия - молдовския район с предимно българско население, отбелязаха 172 години от рождението на българския офицер, роден в Тараклия, Олимпий Панов. Пред паметника на майора се събраха районните служби, начело с председателя на района Лазар..

публикувано на 17.06.24 в 19:15

Световната среща на българските медии в Украйна ще е в хибриден формат

Деветнадесетата Световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция, ще се състои между 18 и 21 юни в 3 града в Украйна – Одеса, Болград и Измаил, където има големи български общности. Темата на тазгодишното..

публикувано на 17.06.24 в 08:35

Кръстиха звезда на името на българското училище в Чикаго

"Малко българско училище" в Чикаго вече има своя звезда в Космическото пространство. Тя е кръстена на просветното средище и е получена по повод неговата петнадесета годишнина и петата година от основаването на Център "Малката България". Това съобщиха от..

публикувано на 16.06.24 в 13:53