Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албански поздрав от Швеция отправиха в София Сокол Демаку, Хамит Гургури и Бахтир Латифи

Гостите от Швеция, Анжела Димчева (в средата) и водещата от Радио България Костандина Бело
Снимка: БНР

Подобно на милионите българи, живеещи извън пределите на родината, огромен брой албанци също живеят и творят в емиграция. Такъв е случаят с тримата творци Сокол Демаку, Хамит Гургури и Бахтир Латифи, които гостуваха на Съюза на българските писатели в София. Понастоящем те са граждани на Швеция, живеят в историческия град Бурос, разположен близо до Гьотеборг. 

С желание да установят дълготрайно партньорство с колегите си от България, Сокол, Хамит и Бахтир бяха част от творческата вечер „Гласът на твоята песен“, наречена така по едноименната книга на български език на Сокол Демаку. Събитието домакинстваше поета Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели (СБП). 

През 2023 г. СБП отбелязва 110 години от създаването си, а неизменна част от дейността му през годините е организирането на творчески срещи и беседи с творци от цял свят, припомни Анжела Димчева от СБП. Благодарение на българската организация албанските писатели гостуваха и на Радио България, където дадоха интервю за предаванията на албански език, което можете да чуете в оригинал от връзката тук: 

Общото между Сокол Демаку, Хамит Гургури и Бахтир Латифи е любовта към литературата и родината. От години те развиват културна дейност в Швеция, като така помагат за популяризирането на албанската литература в чужбина. През март 2007 г. в град Бурос е създаден центъра за култура и изкуство „Migjeni“, който продължава да бъде голяма подкрепа за албанските имигранти. От април 2007 г., веднъж месечно, излиза и списание „Знание” на албански език. Албанската общност има и радиопрограма, която поддържа жив езика на албанците в Швеция.

От Съюза на българските писатели съобщават, че председателят Боян Ангелов е приел предложението на шведско-албанските творци да бъде организирана „Седмица на шведската литература в България“, в която да се включат както албански творци, така и наши писатели, живеещи в Швеция. Предстои да се разработи и проект за антология на три езика, която да обедини произведенията на български, албански и шведски поети. 

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Татяна Лолова

Берлинска среща в памет на голямата Татяна Лолова

Тази вечер от 19.00 ч. в Българския културен институт в Берлин ще бъде показан филмът "Последният спектакъл" и и ще бъде представена книгата "Татяна Лолова от А до Я". Събитието е в рамките на Национална програма "Татяна Лолова на 90 години"...

публикувано на 08.05.24 в 07:10
Снимка: НБУ „Св. св. Кирил и Методий“- Атина

Международен форум "Пътят на светлината" в Атина акцентира на приноса на съпокровителите на Европа Св.св. Кирил и Методий

На 11 май – денят, в който православната църква почита Светите равноапостоли Кирил и Методий, в Атина ще се проведе Международен научен форум "Пътят на светлината“. Събитието е посветено на делото на светите братя и техните ученици и ролята на..

публикувано на 07.05.24 в 12:35
Сцена от „Радикални мажоретки“

Международният фестивал “Антистатик” примамва аудиторията с “Повече от един танц”

Седемнайсетото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс “Антистатик”, което се открива днес в София, ще премине под мотото “Повече от един танц”. В образователната програма на фестивала е предвидена серия от лекции в Гьоте..

публикувано на 07.05.24 в 07:00