Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лято с българската естрадна песен

За втора поредна година се провежда националното турне „Обич и песен“

Снимка: НДК

33 години след падането на социалистическия режим в България осъзнаването, преосмислянето и помиряването с историята ни сякаш е още в процес на случване. Голямо е наследството оттогава, което все още наместваме в днешния свят. Едно от тях е българската естрадна музика. Именно така в страната ни е наричана популярната т.нар. „забавна и танцова музика“ от средата на XX век до началото на демократичните промени – 90-те години на миналия век. Лили Иванова, Васил Найденов, Паша Христова, Емил Димитров, Леа Иванова, Йорданка Христова, групите „Тангра“, „Щурците“, „Сигнал“, „Диана Експрес“ са част от плеядата звезди, които започват творческия си път в онзи период и формират музикалните вкусове на поколения българи. Голяма част от тях продължават диалога си с публиката и в демократична България. Защото в крайна сметка „хубавата музика винаги обединява и срещите с нея са истински празник както за публиката, така и за артистите“, казва за БНР продуцентът Евгени Боянов. Дете на новата ни история Евгени от години работи с големите имена на българската естрада и театър от близкото ни минало. Именно той се грижи за сценичните ангажименти в последните седем години от живота на „госпожа стихийно бедствие“ - актрисата Стоянка Мутафова. Дългогодишно творческо приятелство има с Кичка Бодурова и с „примата на старата градска песен“ Мария Петрова, която ни напусна само преди месец. Евгени Боянов е в основата и на турнето „Обич и песен“, което се провежда за втора поредна година с участието на едни от най-обичаните от публиката естрадни музиканти.

Евгени Боянов

„В последните години има едно съживяване, ренесанс на този стил в музиката, според мен. По време на пандемията не сме правили големи концерти и турнета по разбираеми причини. Миналата година, след тригодишна пауза, направихме първото турне „Обич и песен“, което премина през 10 български града и се радваше на невероятен интерес. Завършихме с голям концерт в Зала №1 на НДК през октомври. Затова реших да повторя турнето и тази година със същите градове в програмата и отново с финал в НДК наесен, с леки промени в състава на изпълнителите. Вярвам, че българската естрадна песен продължава да има своите верни почитатели и ще продължаваме да се срещаме докато хората ни искат“- признава Евгени.

Тазгодишното турне "Обич и песен" 2023 преминава под мотото "Да празнуваме заедно българската музика" и дава среща на много обичани певци от различни поколения, но с обща кауза - любов към изкуството. И тази година първият концерт беше в Пловдив на 10 юли със специален гост Елвира Георгиева, която миналата година се завърна на голямата сцена след десетилетие отсъствие. Настоящата седмица е най-натоварената в програмата на „Обич и песен“. Всеки ден от 17 до 21 юли има концерт в различен град на страната (17.07- град Левски, 18.07 - Велико Търново, 19.07 - Варна, 20.07 - Добрич, 21.07 - Созопол,), а на сцената ще излязат Йорданка Христова, Силвия Кацарова, Мими Иванова, Мая Нешкова и Нелина, Роси Кирилова, Тони Димитрова, Братя Аргирови и Ева Найденова от „Тоника“.

„В турнето „Обич и песен“ предлагам на зрителите и изненади – изпълнители, които не са активно действащи на музикалната сцена, но са оставили своята следа през годините в музикалната ни история. Миналата година в НДК това бяха Елвира Георгиева с нейният хит „Коминочистач“ и Росица Борджиева с песента „Зимна ваканция“. Тази година Роксана Белева прие поканата ми и след близо 30 години отново ще се качи на голяма сцена. Може и на вас сега името й да не ви говори нищо, но ако ви запея – „Не, не ми се прибира. Ще вървя през полето…“ – веднага ще се сетите за „Песента на щурците“(1985) в нейно изпълнение. Смятам, че ще бъде вълнуващо и за самите изпълнители, и за публиката и очакваме почитатели на българската музика с обич и песен“ - казва Евгени Боянов.

На 15 август звездите на българската естрада ще могат да бъдат видени и чути в Бургас, а заключителният концерт е на 18 октомври в НДК в София. 

Текст: Весела Кръстева / използвано е интервю на Евелина Стоянова, БНР-„Хоризонт“/

Снимки: НДК, БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

30 години от създаването си празнува Хор "Ваня Монева"

Вече три десетилетия космическите гласове на певиците в един от най-популярните български фолклорни хорове, под художественото ръководство на маестра Ваня Монева, вълнуват публиката у нас и по света. Хор "Ваня Монева" празнува кръглата..

публикувано на 30.04.24 в 10:15

“Виртуозите на Ла Скала” закриват “Европейския музикален фестивал” във Варна

Двама световноизвестни български музиканти – цигуларят Марио Хосен и оперната певица Красимира Стоянова, ще си партнират тази вечер във Варна с камерния ансамбъл “Виртуозите на Ла Скала”. Концертът е последен за “Европейския музикален фестивал” и първи..

публикувано на 29.04.24 в 06:00

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35