Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

V международна Еразъм+ седмица „Български училища зад граница“ във ВТУ

Снимка: Здравка Маслянкова

От 19 до 21 юли 2023 г. Великотърновският университет е домакин на Петата международна Еразъм+ седмица „Български училища зад граница“.  Участие ще вземат 66 представители от 13 държави - Испания, Гърция, Кипър, Италия, Франция, Германия, Австрия, Чехия, Румъния, Сърбия, Република Северна Македония, Албания, Обединени арабски емирства. Те ще споделят опит и добри практики в организацията на обучението в българските неделни училища зад граница.  

По програмата "Еразъм +" е създадена и безплатната електронна учебна платформа „Дигитална раница – моята България“, предназначена за неделните български училища в чужбина, която надгражда учебниците на хартия, разказа пред кореспондентката на БНР във Велико Търново Здравка Маслянкова ръководителят на проекта от ВТУ проф. Димитър Симеонов. Дигиталната раница е предназначена за учениците от I до VII клас по задължителните за обучение предмети - български език, география и история. В нея са предвидени електронни тестове по география и икономика, история и цивилизация за контрол и самоконтрол, понятиен речник, както и креативни идеи в рубриката „Да учим различно“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Режисьорът Борис Славчев от Рим: Много българи не осъзнават, че сме част от европейския процес

В Рим изборният ден е започнал спокойно и без опашки, уверява ни живеещият от години в Италия български режисьор Борис Славчев, който вече упражни правото си на глас. Сънародниците ни на Ботуша гласуват за национални и европейски избори в 24 населени..

публикувано на 09.06.24 в 16:20
Сибила Стоянова

Българските избори в Белгия – вот за победител или коалиция

При необичайно слънчево време протича изборният ден в Брюксел, научаваме от Сибила Стоянова, секретар на една от двете изборни секции, отворена в посолството на България в белгийската столица и от общо 16 в страната домакин на Европейския парламент...

публикувано на 09.06.24 в 16:00

Преди да гласуват в Букурещ българи играха хоро

Хоро се изви преди обяд пред единствената секция в Румъния, където българите могат да гласуват за 50-о Народно събрание и за Европарламент. Тя е разположена в сградата на Посолството на България в Букурещ. 57 българи от София, Велико Търново, Монтана,..

публикувано на 09.06.24 в 16:00