Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Търсят се доброволци, които да преподават български език в Аржентина

| обновено на 21.07.23 в 16:33
Пред паметника на Васил Левски в Лас Бреняс
Снимка: FB /Райна Манджукова

Българският език е основната пречка за връзка с прародината на хората с българско самосъзнание в Аржентина – посочи пред Радио България Райна Манджукова. Тя е първият ръководител на Изпълнителната Агенция за българите в чужбина (ИАБЧ), който в края на юни посети българската общност в южноамериканската държава. Един от най-важните изводи от това пътуване е, че хората искат да учат български език: "Не им е нужно да учат граматиката, те искат да говорят. И от дума на дума, ни подсказаха решението – доброволчество" – уточни г-жа Манджукова и отправи апел към аудиторията на Радио България: 

„Ако има желаещи хора, дори да не са с българска филология, които искат да ги изпратим в Аржентина за 2-3 месеца да преподават български на нашите сънародници там, да се обръщат към ИАБЧ. Ако има хореографи, които са готови да отидат – обръщайте се към Агенцията!“ 


Сънародниците ни в Аржентина са готови да поемат престоя и дневните разходи на евентуалните доброволци, държавата ни обаче трябва да направи останалото – да осигури средства за пътуване – 1500 евро е билетът за отиване и връщане. Това би било от огромна полза за запазването на българското самосъзнание сред аржентинците с български корени, категорична е Райна Манджукова: 


„Хората, с които се срещнах в Аржентина излъчват толкова много българско, че дори липсата на език не пречи това да се усети. Но това е много силен сигнал, че ако в момента не изработим тази единна държавна политика, базирана на диференцирания подход към различните общности, след 30 години ще имаме Аржентина в Германия, Аржентина в Англия и пр., т.е. ще имаме същата ситуация, в която хората ще са с български фамилии, ще се гордеят, че са българи, ще играят български хора, но няма да говорят български.“ 

Как държавата ни би могла да съдейства на диаспората ни в Аржентина да съхрани връзките си с България, какво е общото между българите в Аржентина и Албания и можем ли да очакваме синхронизация на законодателството, касаещо хората с българско самосъзнание по света – отговори на всички въпроси ще откриете в предаването "България днес", от 20 юли 2023г. 

Текст: Елена Каркаланова

Снимки: Facebook / Райна Манджукова

БНР подкасти:

Още от категорията

Босилеград

Сръбските власти арестуваха българин в Босилеград по обвинение в шпионаж

На 4 декември сръбската полиция е задържала за 30 дни Л. Г. от Босилеград по подозрение, че е разкривал военни тайни на България. Според съобщение до медиите на Върховната прокуратура във Враня арестуваният мъж е заподозрян в шпионаж, съобщи БТА...

публикувано на 05.12.23 в 09:22
Съвместно честване 150 годишнината от гибелта на Апостола

Васил Левски е патрон на най-старото българско школо в Париж

Неделното школо "Васил Левски" е основано през 2006 г. и е най-старото от общо 5-те български училища във френската столица. Още когато за първи път прекрачат прага му, децата научават кой е Апостолът на Свободата, защото портретът му заема почетно..

публикувано на 04.12.23 в 16:20

В Будапеща съживиха паметта за миналото на българската емиграция

Малцина знаят, че пътят на великия български борец Дан Колов до световна титла в борбата е започнал от Унгария. Преди да замине за САЩ през 1909 г., бъдещият шампион от 13-годишен е работил цели 4 години в градинарското стопанство в Будапеща на..

публикувано на 04.12.23 в 15:55