Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП-ДБ: Посланикът на Русия да каже дали Москва застава зад тезата на Пьотър Толстой

Снимка: БГНЕС

С парламентарна декларация управляващата коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) поиска руският посланик в София Елеонора Митрофанова да бъде извикана във Външно министерство и да отговори дали Москва застава зад думите на зам.-председателя на руската дума Пьотър Толстой, който в интервю за руската държавна телевизия назова България и Румъния като евентуални цели на бъдеща руска военна експанзия 

ПП-ДБ иска службите да отговорят в парламента "има ли основание руската диаспора по българското Черноморие да се възприема като заплаха за гражданския мир в страната". Депутатът Ивайло Митковски припомни, че пред руската държавна телевизия Толстой публично обяви българското Черноморие за руска територия, а сънародниците си за своеобразни "спящи клетки" за организиране на безредици. 

Според българския зам.-министър на отбраната Атанас Запрянов обаче, думите на руския политик не съдържат пряка военна заплаха.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българското неделно училище в Одрин има нужда от повече класни стаи

Българското неделно училище в Одрин започва просветната си дейност през 2017 г. с курс по български език за деца от общността на сънародниците ни. Две години по-късно, по инициатива на Генералното консулство на България, прераства в неделно училище,..

публикувано на 22.05.24 в 15:55

България настоява ЕС да отправи към Скопие силно послание за реформи

Европейският съюз трябва да отправи силно послание към Северна Македония да изпълни стриктно поетите ангажименти и да предприеме без отлагане необходимите реформи, като най-важно условие за евроинтеграция на страната – посочи в изказване..

публикувано на 22.05.24 в 12:04

България изпрати военен контингент за подкрепа на KFOR в Косово

С церемония в Благоевград беше изпратен нов български военен контингент на мисия в Косово. Над 100 български военни попълват Силите на оперативния резерв в стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR). Така България вече има в Косово около 300..

публикувано на 21.05.24 в 14:35